fredag, december 16, 2005

Staten har alltid sista ordet

Tingsrätten dömde de bägge poliserna, som sommaren 2004 misshandlade en 64-årig man på en bensinmack i Botkyrka, till fängelse och skadestånd. Oturligt nog, för poliserna, fanns både vittnen och en övervakningskamera som fångade hela proceduren.

Det kom knappast som en överraskning att poliser tenderar att använda övervåld mot övriga medborgare, och inte heller att de verkar passar på att ge utlopp för sin uppdämda frustration (?) på dem som är mest utsatta - och när de tror att ingen ser. Bara den som är utomordentligt naiv tror att det inte finns rötägg i den svenska polisen lika mycket som det finns rötägg i de amerikanska, norska och nordkoreanska poliskårerna.

Som sig bör överklagade poliserna domen, inte kan poliser dömas till fängelse bara för att de råkar ha blivit filmade i sin myndiga utövning? Föga förvånande går hovrätten på polisernas linje och förändrar därmed domen och utdömer mildare straffsatser. Enligt hovrätten ska misshandeln inte ses som så farlig.

Tvärt emot tingsrättens åsikt heter det nu från hovrätten att poliserna inte längre anses ha lämnat osanna uppgifter. Nähä? Man kan fråga sig vilka nya fakta som gör att hovrätten plötsligt anser rapporterna sanna och bildbevisen osanna. För inte ser väl de uniformerade människorna på bilden ut att endast försvara sig? "Nödvärn" kallas det tydligen.Hovrätten säger också att poliserna inte kan dömas till fängelse för misshandel bland annat för att man på övervakningsfilmen kan se att den misshandlade mannen knutit nävarna. Nä, se det får man faktiskt inte göra! Att knyta nävarna när man blir hänsynslöst påpucklad av poliser med batonger är förstås fel – när staten ger order finns bara att blint lyda.

Den vanlige medborgaren har bara att vända andra kinden till och leende ta emot när statens gossar beter sig. Det är ändå skönt att svenska staten har förbjudit medborgarna att bära vapen, för hur skulle det se ut om de hade en reell möjlighet att skydda sig från sådana övergrepp?

7 Comments:

At 16 december, 2005 14:40, Blogger e2npau said...

Sverige är idag en polisstat.

Poliser får göra precis hur de vill, vi andra får våra telefonsamtal avlyssnade.

Flytta utomlands känns mer och mer som ett fullgott alternativ, frågan är bara vart?

 
At 16 december, 2005 21:58, Blogger Jon said...

USA såklart.

 
At 16 december, 2005 23:56, Blogger Erik Sandin said...

Absolut USA. De (visserligen förkastliga) inskränkningar som the Patriot act medförde går inte att jämföra med det frontalangrepp på den europeiska kontinenten som just genomförts av våra egna politiker. Tyvärr är ju våra journalister som vanligt mer upptagna med att skriva skit om USA för att bry sig om att granska våra egna makthavare. Man skäms mer och för mer för Europa i allmänhet och Sverige i synnerhet. Synd och skam; vi har extremt goda förutsättningar för att bli en handelskraftig kontinent med frihetlig politik och dessutom kunna bära facklan till andra delar av världen. Men vi förvaltar det vi har mycket illa.

 
At 17 december, 2005 10:53, Blogger Johan said...

Tja, om hovrätten är ute efter att spä på det allt mer utbredda föraktet för både poliser och domstolar så gör de nog ett ganska så bra jobb..

 
At 17 december, 2005 12:55, Blogger David said...

Nej USA suger. Alldeles för stor stat och konservativa lagar, den sk patriot acten, den sk home land security act, förnedrande behandling av utlänningar och liknande. Far till Nya Zeeland istället, här är gräset grönare och polisen jagar inbrottstjuvar istället för horor!

 
At 17 december, 2005 15:44, Blogger Johan said...

"Far till Nya Zeeland istället[..]"

Såtillvida att man inte värdesätter möjligheten att själv välja vilken kultur man ska få konsumera.
Till skillnad från många andra länder som fortfarande har en filmcensur så går NZ så långt som till att hota med fängelse i upp till 10 år för den som uppsåtligen byter eller distributerar förbjudet material. Att inneha filmer eller spel som NZ staten anser olämpliga kan bestraffas med fängelse i upp till 5 år eller böter upp till NZ$50,000.
Allt enligt 2005:s "The Films, Videos, and Publications Classification Amendment Act", som också utökade möjligheterna till husrannsakan för att söka efter förbjudet material.

Inte drömlandet för fim eller spelintresserade med andra ord..

 
At 18 december, 2005 19:39, Blogger Fuck off and die said...

Dags att skjuta asen?

Ni får ursækta att jag har "gone off the far end" lite på sistone, men den senaste tidens politiska utveckling har gjort mig oroad.

 

Skicka en kommentar

<< Home