tisdag, november 01, 2005

Stilmässig granskning av ungdomsförbunden

Jag var aktiv i Muf för ungefär tio år sedan. När jag idag träffar på representanter för ungdomsförbunden så känner jag igen en del medan annat är helt nytt. Jag bestämde mig för att titta lite närmare på dessa organisationer.

Detta är ingen akademisk uppsats utan en hastig och slarvig genomgång. Därför ger gör jag det enkelt för mig och struntar i att formulera ett ordentligt syfte som jag är tvungen att hålla mig till. Eller snarare -- mitt syfte är att belysa hur ungdomsförbunden har lyckats förvalta sitt stilmässiga arv, alternativt förnya sig på ett innovativt sätt som känns "rätt". Jag får se om jag orkar hålla mig till syftet.

Då ungdomsförbunden brukar lägga ut bilder på personerna i förbundsstyrelserna så finns bra material att utgå ifrån.

Här är min redogörelse:


Luf

Här har man har verkligen satsat på bilderna. (Styrelsen finns här, men man får klicka på ”om oss” och sedan på "förbundsstyrelsen" för att hitta rätt.) De flesta styrelsemedlemmar har högupplösta pressbilder och man finner sig sitta och stirra in i porerna när man förstorar upp dem i full storlek.

Men jag gillar hur den här styrelsen för sig. De känns rätt mycket som sköna högerhippies, typ.

Den hygglige ordföranden Fredrik Malm är klockren i sin bohemstil och den skrynkliga t-shirten vet verkligen var den sitter. Att han sedan busar till det ordentligt på kampanjsidan för sin riksdagskanditatur må vara hänt. Ta en titt på kampanjloggan. Steget från skön högerhippie till Disney-klubben är kanske lite väl drastiskt.


SSU

Hälften av bilderna på styrelsen syns inte och det är ju synd. Det är också svagt med tanke på vilka resurser förbundet har till sitt förfogande. Men det kompenserar man genom att svara mot alla förväntningar man kan ha på SSU:s förbundsstyrelse. De styrelsemedlemmar som faktiskt finns på bild ser verkligen genomgående sossiga ut.

Speciellt vill jag lyfta fram spjuvern Jens Lundberg. Han ser ut som om han precis har fifflat med medlemssiffrorna och inte tror att någon kommer lista ut vad han har gjort.


Cuf

Utan att jag egentligen kan sätta fingret på vad så tycker jag CUF-ledningen ser ut precis som jag tycker att en Cuf-ledning ska se ut. Den sympatiske Frederick Federley har gjort ett bra jobb här.

Sedan blir man en smula förvirrad av de personer som avbildas i högerspalten. Där har vi en leende kvinna som lyfter upp en unge med den vidhängande texten ”förgiftad”, en sömning och luggsliten lirare som är "hemlös", en "motoarbetad" blondin (som är glad ändå, liksom) och två polare som håller om varandra och är "maktlös".

Ovanför bilderna står det "bilderna som vänstern blundar för". Det gör vänstern rätt i. Även jag vill göra det. Är dessa personer också med i förbundsstyrelsen? Då tycker jag namn och e-post-adress vore på sin plats. Är de inte förbundsstyrelsemedlemmar så tycker jag presentationen vinner på att de tas bort.


Grön Ungdom

Här är en förbundsstyrelse som har tagit sitt stilmässiga ansvar. Piercing och orangefärgat hår kan noteras på flera av representanterna. Resten är så där lite småsjaviga och mysiga som unga miljöpartister ska vara.

Notera vilka "politiska ansvarsområden" de har. Den enda som sticker ut och har ett ansvarsområde som inte är fullständigt klockrent är Max Reijer som förutom "miljö" också har "utbildning". Han är inne på fel spår och borde lära av David Levin som har "Feminism".


Ung vänster

Stor besvikelse. Då styrelsen är nyvald har man inte hunnit uppdatera hemsidan med bilder. Däremot finns en bild på den nyvalda förbundsordföranden Ida Gabrielsson. Hon ser riktigt söt ut (vilket jag är osäker på om man säga om en vänstertjej då det eventuellt skulle kunna ses som någon sorts strukturellt förtryck eller härskarteknik.)

Men det finns inte mycket att säga här på grund av bildbrist. Dåligt Ung Vänster!


KDU

Nästa stora besvikelse. Återigen är bara förbundsordföranden avbildad. Men henne får man se desto mer av. Ella Bohlin har en helt egen hemsida med flera bilder. Hon ser bra ut. Frisk, snäll och hurtig. Väldigt mycket Carola Häggkvist, vilket naturligtvis är helt rätt i sammanhanget. Men var har du resten av gänget Ella?


Muf

Jag vet knappt vad jag ska säga. Det här gänget ser ju inte alls ut som jag minns mina muffare. Visserligen heter hälften Karl i förnamn och Mattias Thorsson bär slips med sportjournalistknut, men det är långt ifrån tillräckligt. Trodde verkligen Robert Tenselius att det skulle räcka att vira stjärnbaneret runt halsen?

Jag hittar heller ingen ny linje här. Jag blir förvirrad och lite besviken. Nej, den här förbundsstyrelsen har inte gjort sin hemläxa.

Längst ner på sidan skymtar man dock någon som sticker ut. Det är Christofer Pihl som egentligen tillhör Moderat Skolungdom. Och det visar sig vid närmare undersökning att ungmoderaterna har ett stilmässigt alibi som man stuvat undan i Moderat Skolungdom (som kan beskådas här).

MSU:s rikskommitté lyckas göra det förbundsstyrelsen misslyckas med. Christofer Pihl och Hugo Bergman är de som drar det tyngsta lasset men Charlotta Storckenfeldts efternamn hjälper också till. Med denna äreräddning lyckas MSU värna den invanda bilden av ungmoderater.

3 Comments:

At 01 november, 2005 12:54, Blogger Slartibartfast said...

=8-)

 
At 01 november, 2005 21:35, Blogger Thundercat said...

Är detta cafés modesidor, eller en politisk blogg?

Jag tycker inlägget var irrelevant.

 
At 02 november, 2005 01:32, Blogger apa666 said...

Kul inlägg. Apropå Muffarna så kan jag upplysa om att Carl Siversson tycks ha seglarjacka på sig vilket väl måste anses som klart godkänt.
Kul flashfilm om godsägare Persson hade de också. :)

 

Skicka en kommentar

<< Home