torsdag, oktober 06, 2005

Sparka tunnelbanesabotörerna

Stockholmstrafiken lamslogs - med rader av inställda tåg och timmslånga förseningar -i morse på grund av en vild strejk bland tunnelbaneförare. Ett antal förare uppges dessutom ha sjukskrivit sig utan att vara sjuka som en protestaktion.

Det har sagts tidigare, men förtjänar att sägas igen, att om det till nöds finnes någon som är sämre på att driva kollektivtrafik än Stockholms Läns Landsting är det franska staten (dvs de som äger Connex). Fransmännen tycks ha tagit med sig kulturen att streja så fort något inte går som de vill.
Det man kan vara säker på är att denna typ av sabotageaktioner kommer att fortsätta så länge de aktuella personerna arbetar kvar på företaget.
För att återupprätta någon form av förtroende för företaget borde Connex ta fajten och sparka alla de som deltog i den avtalsstridiga strejken. När flygledarna i USA - en annan nyckegrupp för att transporterna skall fungera -strejkade i början av 1980-talet visade president Reagan hur man bör hantera dylika personer. De som inte gick till jobbet hade inte längre något jobb.

De som falskeligen sjukskrev sig borde dessutom kunna räkna md påhälsning från myndigheterna. Bedrägeri är ett annat ord för vad de sysslar med. I detta fall dessutom ett bedrägeri med stora kostnader för tredje man.

9 Comments:

At 06 oktober, 2005 13:56, Blogger Erik said...

Leo:

Nu är det inte franska staten som äger Connex, utan det är en del av ett publikt franskt aktiebolag Veolia Environnement. Se Wikipedia: Connex, Veolia Environnement

 
At 06 oktober, 2005 14:48, Blogger Fredriksson said...

Jag skrev lite om detta också fast jag hade en annan vinkling.

http://bjarred.blogspot.com/2005/10/det-r-vldigt-enkelt-egentligen.html

 
At 06 oktober, 2005 18:58, Blogger TANDEMCYKELN said...

Mycket bra inlägg!

 
At 07 oktober, 2005 00:00, Blogger Ola D Svedin said...

Är det inte mer intressant att reda ut om företaget faktiskt kickade fackföreningsmannen för att han var "besvärlig" när han pekade ut säkerhetsrisker i tunnelbanan...

Även om man som nyliberal inte kan tänka sig högre löner för slitjobb, så kan man väl ändå vilja känna sig säker på tunnelbanan?

 
At 07 oktober, 2005 07:49, Blogger TANDEMCYKELN said...

Företag ska kunna kicka vem de vill, när de vill. Socialistiska tramserier, liknande fackarbetarnas, är bara så patetiskt.

Det här med säkerhetsbrister är bara så genomskinligt. Fackledaren försöker enbart rädda sitt eget skinn med vilka medel som helst.

Patetiskt.

 
At 10 oktober, 2005 02:40, Blogger Kapten vit said...

Det som Tandemcykeln förespråkar låter som företagsdiktatur, och det är inte alls särskilt liberalt, ungefär lika liberalt som kommunistisk diktatur.

 
At 10 oktober, 2005 11:38, Blogger admin said...

det spelar ingen roll om avskedandet var regelrätt eller inte, det ger inte arbetarna rätt till vild strejk och bedrägeri. Fö så är det syndikalisternas princip att skita i avtalet så fort dom vill strejka. Och dom har lagen på sin sida: ersättningen som företaget kan få från dom (skadestånd) är takbegränsad, inte mkt att förlora alltså.

 
At 11 oktober, 2005 00:21, Blogger Ola D Svedin said...

Å andra sidan - ett franskt företag --> franska fackföreningstraditioner smyger sig på....


Det kan tyckas paradoxalt för någon av mer blåblodig kulör - men vi kan skatta oss lyckliga att vi har en dominant fackföreningsrörelse istället för en massa små fraktioner.

 
At 12 oktober, 2005 13:14, Blogger M said...

"men vi kan skatta oss lyckliga att vi har en dominant fackföreningsrörelse"

Jaha, varför kan vi det då? För att fackföreningsrörelsen (läs: LO) kan göra upp tillsammans med regeringen (läs: SAP) och storföretagandet (läs: Wallenberg) i en liten eka och bestämma hur precis varenda en ska göra i fortsättningen? Är det det som vi ska skatta oss lyckliga över? Nävetduvad.

 

Skicka en kommentar

<< Home