onsdag, oktober 05, 2005

De nya gudarna - inte bättre än de gamla

Summan av mänsklighetens knasighet verkar vara konstant. I västvärlden är kristendomen numera på utdöende. Allt färre svenskar masar sig till kyrkans söndagsgudtjänst eller konfirmerar sig. Prästerna är inte de självklara ledare de var för några generationer sedan.

Vad gör då folk när de lämnar den virriga tron på röster från brinnande buskar, vandringar på vatten och att universum skapades på sju dagar?

Jo, de hittar på nya, ännu virrigare, gudar att tillbe. Hjälp !

Guden Kommunism var länge stark, men har idag förenat sig med kristendomens Gud på historiens skräphög. Lika många tror idag på evangeliet om proletariatets diktatur och femårsplaner som på Syndafloden.

Guden Feminism is still going strong. Predikningarna om att allt är männens fel, att kvinnor är förtryckta och att politikerna måste kompensera för detta förtryck med kvotering, bidrag och förbud är ännu högljudda och vitt spridda. Dock tycks en troskris vara under uppsegling. Fundamentalisterna skrämmer bort många mer moderat troende, och faktumet att kvinnodominerade områden är lika usla som områden som domineras av män underminerar evangeliet om kvinnans förträfflighet.

En oklar men populär gud är Jämlikheten. Det finns alltid någon aspekt av Jämlikheten att tillbe som passar den troende. Vad guden och religionen egentligen menar och syftar till är oklart, vilket ökat populariteten.

Stark men lite udda är Miljö-guden i sina olika avatarer Det Gröna Folkhemmet, Den Goda Naturen och Hållbar utveckling. Religionen arbetar stegvis genom att smyga in återvinningscentraler, KRAV-märkt och komposter på de mest oväntade ställen. Rekryteringen sker ofta bland unga: på dagis, skolan och via TVs barnprogram lär de sig att människan skadar miljön, att djur är som människor och att ”onaturliga” företeelser som bilar, städer och jordbruk borde avskaffas.

Detta är bara några av de stora och statligt sanktionerade religionerna. Andra stora och mäktiga gudar är Konspirationen, Anti-amerikanismen och Katastrofen.

Gemensamt för religionerna är dock kravet på asketism, tristess och självutplåning. Du får inte ha roligt i någon religion. Kristendomens säck och aska motsvaras av Miljö-gudens ekologiska kläder tvättade i miljövänligt tvättmedel. Mjukt dasspapper är alla moderna religioner mot (och hade Moses kunnat föreställa sig Lambi toalettpapper skulle han levererat elva budord, inte tio). Arbetsbesparande uppfinningar och maskiner ses som frestelser från Djävulen.

Kanske ska vi fritänkande försöka konvertera andra inte med abstrakta argument om frihet, utan genom att erbjuda dem ett liv med humor, fritid och ett sexliv utan pekpinnar och tidtagarur?

4 Comments:

At 05 oktober, 2005 16:57, Blogger Fredriksson said...

Du glömde att nämna Den Liberala Utopin. Det är många som tror på den med.

 
At 06 oktober, 2005 15:15, Blogger Erik Gertkvist said...

Visst är människor djur, men alla djur är inte som människor. Det är faktiskt bara människor som är som människor. Att tillskriva chimpanser, vargar eller marsvin talförmåga, moral eller framförhållning är helt enkelt fel. Även om Disney jobbar hårt i frågan.

 
At 07 oktober, 2005 09:39, Blogger hrm said...

Det här inlägget får mig att tänka på kapitlet "Den nya avgudadyrkan" i Så talade Zarathustra. Det handlar om Staten.

 
At 09 oktober, 2005 11:56, Blogger Erik Gertkvist said...

Faktum är att Miljö-gudens anhängare dels i populärvetenskapen, dels i samhällsdebatten hävdar att djur resonerar och beter sig identiskt med människor. De "djurrättsaktivister" som hävdar att kött- och pälsindustrin ägnar sig åt mord är ett praktexempel.

När en schimpans använder sina kunskaper i teckenspråk åt att säga "Genom att hålla mig inspärrad här kränker du mina rättigheter" eller ens "Gud vad tråkigt det är att sitta i den här buren" börjar det bli dags att resonera om mänskligheten gränser. Men inte tidigare.

Djurs moral är extremt utilitaristisk-egoistisk. Gorillahonor brukar uppenbarligen käka upp andra honors ungar. Delfiner ägnar sig åt gruppvåldtäkter och etnisk rensning. Lejonhannar dödar alla lejonungar som inte är deras egna. Naturen är brutal, och allt levande har anpassat sig efter detta.

Vi ska vara jäkligt glada att mänskligheten började bli onaturligta för tiotusentals år sedan, inte försöka bejaka någon "naturlighet".

 

Skicka en kommentar

<< Home