måndag, oktober 03, 2005

Räcker det att vara liberalast?

Idag blev det klart att Junilistan ställer upp i riksdagsvalet.
Klart uppfriskande och välbehövligt, de direkta resultaten kan förhoppningsvis bli att kristdemokraterna trillar ur och att EU-frågan får en mer seriös behandling i svensk politik. Trots allt är det ju inställningen till EU som borde avgöra partivalet eftersom åtta av tio beslut direkt eller indirekt dikteras av EU. Hur ett parti ställer sig till vilka befogenheter Bryssel skall ha är därmed viktigare än hur de står inrikespolitikst. För många borgerliga har det tidigare varit svårt att följa detta eftersom de enda partier som haft mot att gå mot maktens hegemoni i frågan har varit mp och v. Nu har de ett nytt alternativ som dessutom leds av en kunnig och liberal ekonom (som trots att han är med i s framstår som en godare val än någon mer namnkunnig moderat eller folkpartist). Den plattform man går till val på är också uppfriskande, den gemensamma linjen är nej till EU-centraliserng, decentralisering inom landet och krafttag mot arbetslösheten - i övrigt får kandidaterna tycka vad de vill. Sålunda finns utrymme för - om väljarna vill ha det - radikal nyliberal politik.

Man skall dock inte ha för stora förväntningar, trots allt är de ju politiker det handlar om. Vi får se var det slutar.

7 Comments:

At 03 oktober, 2005 20:55, Blogger Hans Engnell said...

Att junilistan skulle föra någon nyliberal politik är inte bara osannolikt, det är rent önsketänkande som hör hemma i sagornas värld. De kan komma att locka en del röster i EU-kritiska Norrland, där folk skyller allt de uppfattar som dåligt på "dom där i Bryssel". Men nationellt sett tror jag inte att de orangea gubbarna och gummorna får så stort stöd. Inte av mig i alla fall.

 
At 04 oktober, 2005 04:35, Blogger Flavian said...

Problemet är att de som skyller allt ont på Bryssel har mer rätt än fel.

EU-medlemskapet har faktiskt lett till att Sverige i ett antal avseenden blivit ett mindre liberalt land än före 1995.

Innan vi gick med i EU hade vi inga mjölkkvoter, inga sockerkvoter, inga importkvoter, men genom EU-medlemskapet har vi fått denna smörja oss pådyvlad per diktat från Bryssel.

Felet med junilistan är att man inte förespråkar utträde ur EU.

 
At 04 oktober, 2005 06:35, Blogger Fredrik Lindholm said...

Enda anledningen till att EU kommer att behandlas mer seriöst är för att Junilistans politik kan sammanfattas med "Nääh! Tycker inte om! Vill inte!".

Deras tes om att förhindra att EU skall få mera makt, överhuvudtaget, helt oavsett omständigheter, är perfekt för posörer utan en egen ideologi. -De säger ju själva att de står över blockpolitiken, så något måste de ju ha.

Varför inte starta ett sverigeskeptiskt parti? Det skall heta Novemberlistan och ha en vindpinad, krokig och knotig björk som partisymbol.

 
At 04 oktober, 2005 09:35, Blogger Anders aka SwedeBear said...

Ett annat problem med Junilistan är ju att man enligt det man har kunnat läst sig till har röstat för förslag som leder till att EU får mer makt...

 
At 04 oktober, 2005 20:17, Blogger Hans Engnell said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 05 oktober, 2005 01:33, Blogger Martin said...

De har ju sammarbetat med lite väl skumt folk, typ nazister och bakåtsträvande idioter som vill avskaffa kvinnlig rösträtt. Känns lite väl. Annars har de väl en del vettiga synpunkter. Attans att det inte bara kan finnas ett nyliberalt alternativ.

 
At 05 oktober, 2005 03:40, Blogger fraggel said...

Hur Sveriges röst i EU kommer att låta beror främst på vilken regering vi får. Så länge Junilistan vägrar att berätta vilken regering de vill se blir det även oklart vilken EU-politik som Nils Lundgrens väljare stödjer.

Jag måste passa på att påpeka vilken fin människa Fredrik Lindholm verkar vara. Så liberalt och internationalistiskt det vore med ett Sverigeskeptiskt parti. En så fin människa som Fredrik måste vara folkpartist.

 

Skicka en kommentar

<< Home