tisdag, november 01, 2005

Blir man smart av fisk?

Handelshögskolans kårtidning Hermes (ej på nätet) rapporterar idag att Förbundet djurens rätt polisanmält skolan för djurplågeri med anledning av att en student i samband med en nolleaktivitet i höstas svalt en levande guldfisk.

Kommentarer till aktiviteterna känns överflödiga.

PS på Förbundet djurens rätts hemsida kan man läsa om andra angelägna frågor som att den italienska staden Reggio Emilia infört ett förbud mot att koka humrar levande. DS

8 Comments:

At 02 november, 2005 01:17, Blogger apa666 said...

Undrar hur det är tänkt att man skall döda humrarna om man inte får koka dem. Giftinjektion eller elektriska stolen? Överdos av morfin kanske?

 
At 02 november, 2005 09:40, Blogger db said...

Vad är det konstiga? Att bli äten levande är ungefär lika otrevligt för en fisk som för en kattunge eller något annat gulligt.

 
At 02 november, 2005 09:47, Blogger db said...

Apa666, nu är det väl tveksamt om humrar (till skillnad från fiskar) kan känna lidande, men OM de skulle kunna det så, tja, för mig vore det MYCKET bättre att bli dödad genom morfinöverdos än att kokas levande. Är du av en annan åsikt?

 
At 02 november, 2005 17:07, Blogger apa666 said...

Baserat på min obefintliga erfarenhet av både morfinöverdoser och att kokas levande har jag ingen bestämd uppfattning i frågan. Min poäng var att detta förbud sannolikt för med sig en del praktiska problem. Att spruta maten full av narkotika kan väl knappast vara fördelaktigt för den kulinariska upplevelsen, som ett exempel. Alltså: hur är det tänkt att man skall avliva humrarna?

 
At 02 november, 2005 20:33, Blogger andreas said...

När jag var i Japan såg jag ett tvprogram som instruerade i hur man skulle döda hummern på längden (inte åt andra hållet alltså) efter att först ha låtit den ligga ett tag i isvatten så att den blev seg och konstig. Min japanska är inte jättebra, men jag tror det lanserades som en humanare avrättningsmetod.

 
At 02 november, 2005 21:00, Blogger Gertkvist said...

Förra helgen dödade jag hummer såväl genom att koka som klyva dem, så jag tänkte ge en lägesrapport.

Kokning: Hummern blir röd efter några sekunder och sprattlar inte. Troligen havererar nervsystemet direkt.

Klyvning: Efter ett rejält tryck ner genom huvudskölden bakom ögonen och framåt hände knappt något. Jag blev själv (positivt) förvånad över att hummern inte sprattlade mer. Däremot en tämligen geggig verksamhet.

Eftersom humrars normala miljö är tämligen kall tror jag inte nedfrysningen funkar. Japaner är inte precis världens största djurvänner ...

 
At 02 november, 2005 23:30, Blogger db said...

Ja, nerverna (och alla andra celler) borde dö rätt så fort i de tunna benen, och då är det svårt att sprattla. I den större kroppen tar det längre tid. Hur mycket längre tid går att räkna på om man vill.

 
At 03 november, 2005 13:23, Blogger M said...

Jag tänkte bara kommentera själva frågan. Om man skulle bli smart av att äta fisk, skulle då inte andra fiskar bli smarta av att äta fisk? Med tanke på att rovfiskar sannolikt äter ohyggligt mycket mer fisk än vad människor gör så borde rovfiskar rimligtvis vara planetens smartaste djur. Det är de inte.

 

Skicka en kommentar

<< Home