onsdag, januari 30, 2008

Senator till Vita Huset 2008?

Amerikansk politik påminner om vissa idrottsgrenar: även om man inte är intresserad av något särskilt lag eller spelare kan man ägna sig åt kalenderbiteri och statistik.

En "sanning" i amerikansk politik är att senatorer inte blir valda till presidentposten. Väljarna uppfattar dessa som alltför besmittade av Washington DC-andan, för anonmyma, för förknippade med en särskild delstat och med genanta röstprotokoll. Som John Kerry sade i presidentvalet 2004: Jag röstade för Irakkriget innan jag röstade mot det.

Efter republikanernas primärval i Florida verkar dock denna sanning inte falla in. Jakten på den republikanska presidentkandidaturen leds av senatorn John McCain, medan senatorerna Barack Obama och Hillary Clinton leder demokraternas kandidatur. Givet att inte fd borgmästaren Rudy Giuliani eller fd guvenören Mitt Romney mycket snart rycker upp sig.

Så även om ingen av kandidaterna är perfekt och de demokratiska kandidaterna inte är sådana sossar som svenska media vill göra dem till är amerikanska presidentvalet anständig underhållning.