torsdag, augusti 10, 2006

Isobel vs staten

Det är inte var dag regeringen känner sig tvingad att gå i svaromål mot en ledarartikel i en kvällstidning. Isobels Handley-Kamptz (som deltar i Frihetsfrontens sommarseminarium i helgen) artikel i går om narkotikapolitiken förandledde dock följande pressmeddelande från Socialdepartementet:

"Legalisering leder till ökade problem

Regeringens stf narkotikapolitiske samordnare, Christina Gynnå Oguz, vänder sig starkt emot idén om att legalisera hasch och marijuana, som Expressens ledare föreslog igår. - Om man legaliserar cannabis, ökar tillgängligheten och därmed också missbruket, säger Christina Gynnå Oguz.

Expressens ledare tar avstamp i en brittisk utredning som har listat de 20 skadligaste drogerna. Heroin och kokain toppar listan, medan cannabis bedöms som mindre skadligt än alkohol och tobak.

- Det finns ingen samlad vetenskap som säger att alkohol och tobak är skadligare än t ex cannabis. Olika droger har olika skadeverkningar. Det finns inga droger som är ofarliga, säger Christina Gynnå Oguz.

Däremot råder det inga tvivel om att cannabis är beroendeframkallande och att haschrökning skadar minnet och förmågan till problemlösning. Det påverkar också den motoriska förmågan - den som är påverkad av hasch är en livsfarlig bilförare. Andra negativa effekter är ångest och panikkänslor.

- Om vi skulle legalisera cannabis, skulle det bli lika lättåtkomligt för unga som alkohol och tobak är idag. Vill vi verkligen utsätta våra unga för en starkt ökad rik för depression, ångest och självmordstankar? undrar Christina Gynnå Oguz och adresserar frågan till Expressens ledarredaktion.

Kravet på att legalisera hasch och marijuana saknar dessutom förankring hos det svenska folket.

- I den mest drogtillåtande åldersgruppen, 18-25 år, vill hela 85 procent ha ett fortsatt förbud mot rökning av cannabis. Det visar att den svenska narkotikapolitiken har ett mycket starkt stöd, säger Christina Gynnå Oguz."

2 Comments:

At 10 augusti, 2006 15:00, Blogger Unknown said...

vanlig enkel vetenskapsteori, du kan inte visa att någonting inte är, bara att någonting är. Antingen bevisar man att det är farligt och då är det farligt, tills dess är det inte farligt.

 
At 11 augusti, 2006 14:00, Blogger Adam said...

Låt oss sammanfatta drogdebatten:

Den liberala sidan: "brittiska forskare har, baserat på vetenskapliga undersökningar, ifrågasatt farligheten hos cannabis. Detta är värt att uppmärksamma i drogdebatten och det finns möjligen anledning att revidera en del gamla sanningar."

Den repressiva sidan: "knark är bajs".

För att citera en viss usel krigsroman, så är det "en kamp som borde segra på sina egna meriter". Icke så i Sverige, dock...

 

Skicka en kommentar

<< Home