fredag, maj 26, 2006

Ännu en bom från vapenförbudslobbyn

I Kalifornien (var annars?) har man föreslagits att man för att lättare kunna spåra tomhylsor som använts vid brott skall gravera in en mikroskopisk märkning på slagstiftet på skjutvapen. Vapenförbudslobbyn jublar. Äntligen skall man kunna få fast de som begår vapenbrott. Ligger det en hysa kvar på marken när polisen kommer till platsen behöver de bara titta på avtrycket från slagstiftet och sedan se i registret vem som äger det vapnet och saken är biff. (Dessutom skulle ett krav på microgravyr kraftigt höja priserna på skjutvapen och det är väl knappast något som vapenförbundslobbyn ser som en nackdel).

Problemet med detta är dock inte främst att det fördyrar vapeninköpen utan att det helt enkelt inte kommer att fungera.

Detta av flera skäl varav några listas här:

  1. Väldigt få brott begås med legala vapen så hur skall man få till en märkning på de illegala vapen som används vid nästan alla brott? Skall man samla in dem och märka dem?
  2. Ett vapen som är försett med en dylik gravyr kommer inte ha den när man avfyrat några askar ammunition med den. Att slagstift slits och därför behöver bytas vet alla som sysslat med skytte.
  3. Slagstift är enkla att byta (av skäl 2) därför är det långt ifrån säkert att det registrerade slagstiftet sitter om ett registrerat vapen mot förmodan skulle användas vid ett brott.
  4. Många vapen (exempelvis revolvrar) lämnar inte tomhylsor efter sig. Sålunda spelar det ingen roll hur noga märkt slagstiftet är.

Förslaget är dock utmärkt av ett annat skäl. Det visar hur verklighetsfrånvänd och okunnig vapenförbudslobbyn är.

1 Comments:

At 26 maj, 2006 23:29, Blogger David said...

Allt detta är säkert fullt korrekt i sak, men intresserar knappast svenskar.. förutom de som får bränsle på elden och skriker "bombhöger" ännu högre efter att ha läst en sån här text.

 

Skicka en kommentar

<< Home