lördag, maj 20, 2006

Mörkläggningen det centrala i Danielssonskandalen

Egentligen är det ointressant huruvida Lars Danielsson ägnade annandagen åt att pippa en kollega eller inte. Om det skulle vara så att han plockat upp Helen Edvards är jag övertygad om att de flesta svenskar skulle ha förståelse för detta. (Jag tror till och med att de flesta svenskar skulle bry sig relativt lite om de andra rykten som gör gällande att Danielsson var med en man istället för med Edvards, var sanna. Vi lever inte i det Vicorianska England eller i Iran). Att män är intresserade av yngre kvinnor som ser bra ut är ju annars ingen nyhet och att chefer försöker plocka upp anställda förekommer inte bara i politiken.

Egentligen är det dessutom rätt ointressant om han var på jobbet eller inte. Sannolikt hade hanteringen av tsunamin varken blivit bättre eller sämre av hans medverkan.

Det som däremot skulle vara intressant att veta vad det är som får Danielsson och Persson (som rimligen vet vad Danielsson hade för sig – Persson har varit noga med att sparka ut dem som inte varit lojala mot honom och om Danielsson hade ljugit för Persson också kan vi vara säkra på att han fått sparken) att lägga så mycket energi på att dölja det för allmänheten och riksdagen. Persson har ju till och med hänvisat till rikets säkerhet för att vägra lämna ut loggarna över inpasseringen till Rosenbad på annandagen.

Rimligen skulle Persson inte göra sig det omaket för att skydda en kollega från att avslöjas med att vara otrogen. Det bör sålunda handla om något politiskt som inte får komma ut. Vad DET är skulle jag gärna vilja veta.

Det behöver dock inte handla om någon konspiration. Det som är konspirationer är ofta ren och skär inkompetens. Likheterna med hanteringen av Estoniakatastrofen är här tydliga. Det är tydligen extremt känsligt att fråga om Calle Bildt och Olle Ehrenrona var onyktra efter moderaternas personalfest på katastrofnatten. Det kom rader av motstridiga uttalanden från politikerna i frågan. Först skulle båten absolut bärgas, sedan fick den absolut inte bärgas. Att det varit militär last ombord förnekades i tio år innan uppgifterna släpptes. Likaså dröjde det till i år innan man avhemligade seismografdiagram som visade att det inte skett någon explosion i samband med förlisningen.

Hade man velat undvika konspirationsteorier hade man rimligen släppt denna harmlösa information så snart man hade den. Istället gav man konspirationsteoretikerna tio års fritt spelrum. Danielsson håller på att göra samma sak. Då är det inte läge att klaga på ryktesspridning.

1 Comments:

At 22 maj, 2006 06:46, Blogger Fredrik Lindholm said...

Och här är en fräsch utmaning!

 

Skicka en kommentar

<< Home