fredag, maj 19, 2006

Mediala mästare

Det senaste utspelet i Lars Danielsson-frågan visar tydligt vilka det är som är mästarna i svensk politik. Mästarna kan hantera och styra debatten. Att det är socialdemokraterna som står för denna kompetens kommer säkert inte som en överraskning.

Det borgerliga lägret kan kanske hävda att det finns en vänstervridning i media, liksom Åke Ortmark uttryckte som en självklar sanning i SVTs Debatt. Men det handlar inte endast om att journalistkåren och media växt ihop med enpartistaten. Det handlar minst lika mycket om hur skicklig man är på att hantera media.

Socialdemokraterna är här utan tvekan den svenska politikens mästare. Inte minst visade Marita Ulvskog m fl under torsdagen hur man gör. Gårdagens utspel är idag en av huvudnyheterna och basuneras ut på radio såväl som i DN och SvD.

Liksom jag tidigare skrivit om här hakar media på utan att kontrollera uppgifterna. Antagligen gör man detta för att snabbheten i de moderna medierna gör att det blir omöjligt att kontrollera källor om man vill vara först. Och när det blivit en nyhet på en redaktion hakar de andra på för att inte ligga "efter".

Detta utnyttjas på ett djävulskt smart sätt av socialdemokraterna, medan borgerligheten uppenbarligen inte förstått. Socialdemokraterna är här en förebild för effektiv propaganda.

Ulvskogs uttalande är nämligen inte en enskild kommentar, även om det verkar så. Det är högst sannolikt en del av en noga planerad kampanj från partihögkvarteret. Hur ska man annars förklara att Ulvskog kommer med sitt uttalande så lägligt att det kan publiceras i en artikel - mindre än fem timmar efter att Eduards gjort en "öppenhjärtig" intervju på SR?

Lägg till detta att Lars Danielsson själv "råkar" få en debattartikel publicerad på SvDs Brännpunkt idag fredag, där han (enligt SvD.se) "[ö]verväger polisanmäla bloggare". Låter detta som en slump, ett otroligt sammanträffande, en tillfällighet? Knappast, det är förstås planerat med omsorg.

Effekten av denna socialdemokratiska trefrontsattack är att media diskuterar de folkpartistiska bloggarna och söker kommentarer och "ansvar" från Lars Leijonborg - istället för att rapportera om Danielssons ljug.

Mission accomplished. Ytterligare en börda inför valet är undanröjd, dessutom med resultat att fienden (i det här fallet fp) är skjuten i sank. Anfall är bästa försvar.

Man måste förundras över socialdemokraternas fantastiska förmåga att vrida medias rapportering efter behag. Hur många andra kan få hela media att dansa efter sin pipa? Socialdemokraterna är mästare. Det råder inga tvivel om att de kommer att vinna höstens val - och det beror inte på att alternativet är urvattnat.