torsdag, maj 18, 2006

MUF: Fel att utestänga Junilistan

Uppgörelsen mellan de politiska ungdomsförbunden i Värmland om att inte debattera med Junilistan har nu spruckit sedan MUF hoppat av kartellen. I ett pressmeddelande skriver man:

Våga ta debatten Kalle Larsson (s)

I ett gemensamt brev till länets skolor från de politiska ungdomsförbunden har en olycklig formulering tagits med. En formulering som riskerar utestänga alla partier som idag inte finns representerade i riksdagen. [...] Vi står inte heller bakom SSU:s angrepp på Junilistan.
[Vi] sympatiserar varken med Junilistan eller med SSU. Vi vill däremot gärna besegra dem så väl som andra partier genom demokratisk politisk debatt.
[Vi] beklagar att SSU:s Kalle Larsson i TV4-nyheterna gjort sig själv till talesman för samtliga partiers ungdomsförbund och med ogrundade argument uttalar sig.
En demokrat tar givetvis debatten. Vilket blir nästa ungdomsförbund att visa att de inte ställer upp på SSU:s kartell?

I ett mail till mig skriver också LUF:s ordförande i Värmland Johan Zentenius att de är tveksamma till upplägget men trots det gick med på kartellen.

Jag personligen, och LUF, anser att det är mycket odemokratiskt att vi som etablerade partier drar en gränsoch väljer vilka partier som är okej och vilka som inte är det. Ett sådant förslag kan vi aldrig acceptera, och dessutom ge SSU möjligheten att diktera vilka partier som är okej, på värsta DDR-manér. Kompromissen blev då att vi endast debatterar med riksdagspartier.Detta skrev vi på för att unvidka ett läge där SSU, UV och GU inte dyker upp överhuvud taget. Det är tråkigt både för oss och för eleverna ifall det skulle bli så.