torsdag, maj 18, 2006

Eduards, Ulvskog och ... Arenander

I morse publicerade SR ekot en artikel med en intervju med utpekade "älskarinnan" i Lars Danielsson-affären: Helen Eduards. I artikeln pekar Eduards ut bloggare som de som började ryktesspridningen.

Detta understryks ytterligare i en uppföljningsartikel på SR ekot där Marita Ulvskog pekar ut två unga folkpartister som "bovarna" bakom ryktesspridningen: Johan Ingerö på Right Online och Johanna Nylander på Frihet, Fildelning och Feminism. I valtider är det naturligtvis enkelt att göra som Ulvskog och kräva svar direkt från Leijonborg.

Ulvskog har, sin vana trogen, ingen aning om vad hon säger. Och som vanligt skräder hon inte orden.

Det konstiga är att SR ekot-reportern Inger Arenander, som skrivit bägge artiklar, helt låter sig ledas av Eduards och Ulvskog. Hon gör sig till och med omaket att söka upp nämnda Nylander och intervjua henne i ytterligare en artikel. Däremot kommer hon tydligen inte på idén att fråga om varifrån uppgifterna kommer - eller ens läsa blogginläggen. Bägge nämnda bloggare, som utpekas av Ulvskog och söks upp av Arenander, länkar nämligen direkt till källan: en högst insinuant artikel i Aftonbladet den 17 februari.

Jag mailade Arenander om detta och påpekade källan. Dessutom frågade jag snällt om hon hade andra fakta. Hon svarade:

det är Helene Eduards som i ett av sina intervjusvar talar om liberala bloggar. Om du läst min text ser du att jag talat om rykten i regeringskansliet och bland journalister, antydningar i tidningar och skvaller i bloggar. Jag kan inte svara på hur ryktesspridningen startade eller vem som startade den och varför.

Nä, det är inte lätt att veta hur allt startade. Men borde man inte som journalist försöka finna sanningen? Jag hittade källan med hjälp av två snabba Google-sökningar och ett par klick på respektive blogg.

Dessutom halkar Arenander lite på sanningen. För inte är det väl Eduards uppgifter hon har gått på? Eduards nämner ju, som Arenander citerar, att det hela "startade, så vitt [Eduards] kan bedöma, i bloggvärlden". Det är Ulvskog som pekar ut folkpartisterna, inte Eduards.

Det verkar som att Ulvskog gett Arenander de uppgifter hon velat använda i artiklarna. Kanske även kontaktuppgifter till Nylander? För om hon hade försökt finna blogginläggen själv så hade hon inte kunnat undgå att hitta Aftonbladetartikeln.

Man kan ju också fråga sig varför Arenander väljer att i sitt mail upprepa att det är liberala bloggar som spridit uppgifterna. Är det egentligen det viktigaste?

Men... point taken. Det är ju trots allt valår, så det är ju inte alls speciellt roligt att skriva om att socialdemokratiska Aftonbladet eventuellt startade ryktesspridningen mot socialdemokraten Danielsson, statssekreterare i den socialdemokratiska regeringen.


Se även: Hax.