fredag, maj 19, 2006

Fotröstning

I generationer har experterna försökt avgöra hur ett lands välstånd ska definieras. Nuförtiden gäller ofta BNP/capita, placering i Freedom Houses Freedom Index eller genomsnittlig utbildningsnivå. För inte så länge sedan var det frånvaro av inkomstskillnader, papperskonsumtion eller stålproduktion som kännetecknade välmående länder. Ännu tidigare var det störst krigsmakt, flest kolonier eller mest imponerande historia.

Själv anser jag att det bästa måttet på ett lands välstånd är migrationen: vill folk verkligen bo i landet, eller föredrar de något annat land?

Att Noam Chomsky, Michael Moore och alla andra som blivit miljonärer och världskändisar på att förklara hur hemskt USA är inte flyttat till det fredliga och solidariska Kanada säger mer än deras profetior.

Ett verkligt dåligt tecken för oss i Gamla Världen är att Ayaan Hirsi Ali nu lämnar Nederländerna. Hennes ifrågasättande av intolerans, våld och förtryck ledde till dödshot av den typ Theo van Gogh fick motta och att hennes grannar då vräkte henne pga. terroristrisken.

Behöver det sägas att Ayaan inte ställde kosan till Sverige?