söndag, september 17, 2006

Klargörande ang kampanj på valdagen.


Om någon mot förmodan missat detta så är uppmaningen från Orback att inte kampanja på valdagen riktad till oppostionspartierna, inte till de egna valarbetarna.

I rörelsen har uppmaningen inte missuppfattats: Ett halvdussin personer i s-jackor kampanjar för närvarande på torget i Rågsveds Centrum.

Pressmeddelande
15 september 2006
Justitiedepartementet

Låt valdagen vara väljarnas dag

Kommentar av demokratiminister Jens Orback med anledning av uppgifter om alliansens kampanjplaner på valdagen den 17 september:

- I ett land där yttrandefrihet råder bjuder varje argument in till ett argument emot. Särskilt påtagligt är detta i slutet av en valrörelse när skillnader görs tydliga och varje parti ger allt för att visa vad som skiljer dess politik från motståndarnas. Argument bryts, flygblad delas ut och mikrofonerna går varma på torgen. Gott så.

- När väl valdagen - demokratins högtidsdag - infinner sig är det istället väljarna som ska agera, inte de politiska partierna. De har lyssnat på tillräckligt många argument. De har tagit emot partiernas flygblad. De har läst manifest och programförklaringar. Nu bör de politiska partierna lämna väljarna ifred och respektera deras tid för tanke och reflektion.

- Denna valrörelse har bjudit på ett flertal övertramp och därför är det angeläget att den avslutas på ett värdigt sätt. Visst kan en valstuga vara öppen på valdagen, visst kan väljarna uppmanas att rösta och visst kan valsedlar lämnas över. Men kampanjarbetet ska vara över.

- Låt valdagen vara väljarnas dag.Kontakt:
Olle Eriksson
Pressekreterare hos Jens Orback
08-405 57 96
0702-71 66 18
olle.eriksson@justice.ministry.se