tisdag, september 12, 2006

Vulgära libertarianer?

Förvisso har mutualisten Kevin Carson i stort sett slutat blogga (han gör numera endast veckovisa inlägg), men hans tidigare inlägg är en guldgruva för libertarianer. Inläggen är långa och resonerande, ofta skrivna mot gedigen filosofisk och vetenskaplig grund, och med källhänvisningar och länkar för den som önskar fördjupa sig.

Carsons blogg var kanske en av de mest besökta av de mer radikala libertarianska bloggarna i USA. Inte minst har Carson gjort sig känd i sin kritik av både stat och kapitalism (vänsterdefinitionen) samtidigt som han lierar sig med libertarianer, anarko-kapitalister och individualist-anarkister. Han har också skrivit en bok, Studies in Mutualist Political Economy, som fått mycket god kritik och stort genomslag. Nummer 1, vol 20 av Journal of Libertarian Studies ägnades helt åt denna bok.

Men kanske är Carsons största "bedrift" uttrycket "vulgar libertarian". Detta uttryck syftar till att beskriva de libertarianer som, likt objektivister, är "big business apologists" och alltså per automatik tar storföretagens sida i konflikter och argument. Men när det gäller statens påverkan på ekonomin är det inte så enkelt--ofta har stora företag blivit stora just genom att nyttja staten på ett allt annat än moraliskt sätt. Att instinktivt rycka ut till storföretagens försvar är inte annat än ignorant--en "vulgär" libertariansk hållning, om man frågar Carson.

Carsons senaste bloggpost behandlar just begreppet vulgar libertarianism och består av en länksamling till de inlägg han gjort på just detta tema. Otroligt intressant läsning--och något som svenska libertarianer och klassiska liberaler kan må gott av att läsa. Både lärorikt och nyttigt.