fredag, mars 03, 2006

Rätten at ha husdjur

Då och då dyker det upp upprörda artiklar om amerikaners dåliga kunskaper om ditten och datten. Denna gång är det låga kunskaperna om konstitutionen som upprör. Denna okunskap illustreras med att endast 28 procent av medborgare kunde nämna fler än två av de fem friheterna i det första författningstillägget. Däremot kunde dubbelt så många nämna fler än två medlemmar i den tecknade familjen Simpson.

Kom igen nu, hur märkligt är det att fler känner till Simpsons familjemedlemmar än konstitutionen? Simpsons går att se varje dag på tv. Hur ofta citeras konstitutionens första författningstillägg? Tror någon verkligen att resultaten hade blivit annorlunda om svenskar blivit ombedda att nämna Robinssonvinnare och grundlagar?

7 Comments:

At 03 mars, 2006 15:13, Blogger Fredriksson said...

Skräp = Successionsordningen?

I så fall håller jag med.

Inledningen:
"Vi CARL, med Guds nåde, Sveriges, Götes och Vendes Konung &c. &c. &c., arvinge till Norge, hertig till Schleswig Holstein, Stormarn och Ditmarsen, greve till Oldenburg och Delmenhorst &c. &c., göre veterligt: att, sedan Riksens Ständer enhälligt antagit och fastställt den successionsordning, varefter den högborne furstes, Svea rikes utkorade kronprins, hans kungl. höghet prins JOHAN BAPTIST JULII manliga bröstarvingar skola äga rätt till den svenska tronen, samt Sveriges rikes styrelse tillträda, och denna grundlag till Vårt nådiga gillande blivit överlämnad, have Vi, i kraft av den enligt 85 § i regeringsformen Oss tillkommande rättighet, velat denna av Riksens Ständer samtyckta successionsordning härmed antaga, gilla och bekräfta, alldeles såsom den ord för ord härefter följer:...."

 
At 04 mars, 2006 15:46, Blogger Evelina said...

sp3tt: Det är inte riktigt frågan om att vara dum utan snarare om att ha andra intressen. Även om den Amerikanska konstitutionen förvisso har sina fördelar så är den inte så där hoppsanhejsan läsning direkt. Då är Simpsons roligare. Det är inget att uppröras över.

 
At 05 mars, 2006 02:40, Blogger Gork said...

De svenskar som tycker att Amerikaner är stendumma för att de blandar ihop Sverige och Schweiz borde sjäva få försöka placera ett gäng amerikanska delstater på kartan.

 
At 05 mars, 2006 11:54, Blogger Jonas V said...

Det fel många gör är att blanda ihop kunskap och intelligens. Att inte ha kunskap om något innebär definitivt inte att man är korkad.
Det europeiska perspektivet är att framställa sig som finare än amerikaner eftersom USA är rikare. Då riktar man in sig på sekundära saker som att amerikaner inte kan skilja på Sverige och Schweiz.

 
At 06 mars, 2006 19:26, Blogger Fredrik Lindholm said...

"En ögonbrynshöjare är att många amerikaner anser sig ha grundlagsstadgade rättigheter som inte alls finns i grundlagen. En femtedel trodde att rätten att äga husdjur är en del av första författningstillägget. Lika många trodde att rätten att köra bil hör dit också, trots att bilen uppfanns omkring hundra år efter den amerikanska författningens tillkomst."

Kom igen! En befolkning som är så skriande okunnig måste kunna kritiseras. (20-40% av amerikanerna trodde alltså att rätten att ha husdjur och få köra bil garanterades i slutet av 1700-talet.) Det är just sådana utbrott som detta som binder ris åt ryggen åt oss som uppskattar USA, men som ändå kan kritisera dumheter.

Notera även att man med all önskvärd diskretion undvek att nämna att det var Tribune Freedom Museum i Chicago som gjorde undersökningen och alltså inte den suraste falangen av DN Kultur, om någon nu trodde det.

Hälften panna.
Hälften ryggmärgsreflex.
100% Moderskeppet.

 
At 06 mars, 2006 23:57, Blogger louisep said...

Uj, läste precis undersökningen. Det är faktiskt allvarligt att konstatera att kunskaperna är såpass andefattiga.

Ur undersökningen:

"About one in five say the right to own and raise pets and the right to drive a car
are First Amendment rights as well."

"More than one-third (38%) believe that the right against self-incrimination at trial –
generally known as “taking the 5 th Amendment” because it is guaranteed by that
Amendment – is a First Amendment right. Slightly fewer (36%) believe the First
Amendment, ratified in 1791, grants women the right to vote, a right not granted until the
19 th Amendment was ratified in 1920."

Gah!

Undersökningen har ju sedan ingenting med USA-hat att göra. Hur kom ni fram till det?

Inget att uppröras över? Att Simpson är vardagsmat är förvisso riktigt, det är inte det upprörande. Det "upprörande" är ju att det finns så många okunniga om det mest väsentliga med USA. Deras friheter.

 
At 08 mars, 2006 19:19, Blogger Fredrik Lindholm said...

"När man frågar om 1st amendment och Simpsons i samma undersökning så försöker man fastställa något politiskt motiverat, man är inte ute efter att faktiskt lära sig något."

*Bakar fruktkaka åt protoamerican och missar bara 2 av 10 ingridienser.*

Det är hål i huvet att tro att “taking the 5 th Amendment” skulle vara garanterat av det första tillägget.

 

Skicka en kommentar

<< Home