måndag, februari 27, 2006

Det var annat på Palmes tid

I dessa dagar när socialdemokraternas bruk av smutsiga kampanjmetoder diskuteras kan det vara värt att minnas att dagens angrepp är tämligen harmlösa jämfört med hur den politiska retoriken gick för tjugo-tjugofem år sedan när Olof Palme var aktiv. Sannolikt skickade man falska insändare redan då men tonen i den öppna politiska debatten var också en annan: Skilja på sak och person? Nej för tusan. Palme kallade SAF för ”hatets och illviljans kolportörer” och drog sig inte för att använda antisemitiska anspelningar i angreppen på oppositionsledaren Ulf Adelsohn. ”hep hep, herr Adelsohn” som Palme sade i riksdagens utrikespolitiska debatt, 16 /4 1983. ”Hep Hep” är ett klassikt okvädningsord som brukar riktas till judar och skall likna det ljud man gör för att jaga på en fårhjord när man vallar den. (ryktet gör gällande att riksdagens stenograf först hade skrivit ”häpp, häpp” men att detta ändrades så att man inte skulle kunna missförstå uttalandet.) Palme kallade även Adelsohn för ”främmande fågel”, ett annat klassiskt tillmäle om judar.

Det dröjer nog länge tills vi får höra motsvarande formuleringar från exempelvis Göran Persson.

3 Comments:

At 28 februari, 2006 11:23, Blogger Sophia Blomqvist said...

Olof Pame var en god man. Utan honom hade jag inte lärt mig att avsky socialism...
Men skillnaden mellan då och nu är att då hade folk en ideologi i ryggen och ägnade sig åt påhopp - idag saknas ideologin och kvar är bara halvtaffliga påhopp.

 
At 01 mars, 2006 01:48, Blogger Daniel Eriksson said...

Sade Palme verkligen hep hep, herr Adelsohn? Enligt Wikiquote är det korrekta citatet Hälsa honom att den svenska utrikespolitiken inte är några pajaskonster. Det är inte hä hä och hep hep.

Är det inte troligare att Palme syftade på den typ av utrop man kan höra från artisterna i en cirukusföreställning?

 
At 01 mars, 2006 22:32, Blogger Flavian said...

Jag inbillar mig att Olof Palme på ett väsentligt sätt skilde sig från dagens sossar. Han trodde verkligen på sina idéer och styrde inte sina ställningstaganden enbart på vad han trodde skulle sälja" bra.

Jag träffade ne gång Palme som hastigast och palme var en oerhört sympatisk person med glödande engagemang för sina befängda idéer.

Att han stod för något bevisas också, enligt min mening, av att han mördades. Människor som engagerar sig blir hatade.

Det finns mycket intressanta uppgifter om att Palme mördades av den sydafrikanska säkerhetstjänsten på uppdrag av CIA pga. att han hotade att avslöja vad han visste om USA:s vapenhandel. Detta förklarar också varför Carl Fredrik Algernon "råkade" bli påkörd av ett tunnelbanetåg.

Rest In Peace!

 

Skicka en kommentar

<< Home