torsdag, september 01, 2005

Arnold, Stina och Annika

Igår kväll sände SVT Stina Dabrowski Lundbergs intervju med Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger. (Intervjun kommenteras på ett bra sätt hos I Chydenius fotspår.)

I intervjun berördes brottslingen Annika Östberg som sedan många år sitter i fängelse i Kalifornien. Stina undrade om det inte var dags att lämna ut henne. Arnold tyckte inte det.

Undertonen i Stinas fråga gick inte att ta miste på: ”Dumma amerikaner som vägrar släppa iväg vår Annika.”

Den svenska opinionen i fallet Annika Östberg är lite märklig. Hon ska prompt tillbaka till Sverige. Det är väldigt orättvist att hon sitter fängslad i Kalifornien. Förmodligen är hon egentligen helt oskyldig. Att hon medverkat till två mord har nästan glömts bort.

Om hon nu blev utlämnad till Sverige så skulle hon få avtjäna straffet här. Hon skulle alltså fortfarande vara inlåst. Skillnaden är att svenska staten, och inte den amerikanska, skulle få betala för det. Verkligen något att kämpa för.

Runt om i världen finns det en mängd oskyldiga personer fängslade. De är bland annat fängslade för att de arbetat för demokrati, för att de är homosexuella eller för att de varit med i ”fel” organisationer. Det är märkligt att notera det svenska engagemanget för Annika Östberg som faktiskt är en verklig brottsling som INTE är oskyldigt dömd. Beror det på att hon blond, blåögd och talar svenska?

8 Comments:

At 01 september, 2005 18:45, Blogger Nisse said...

"Beror det på att hon blond, blåögd och talar svenska?"

Säkert till viss del. Men det starkaste skälet till att det svenska etablissemanget är så övertygat om hennes oskuld (sic), bör rimligtvis vara att hon är kvinna. Här i Sverige har vi ju kommit så långt i utvecklingen mot "verklig" jämställdhet och "likhet" mellan könen, att jämställdhetsministern minsann kan berätta för folket att vi ska "fokusera på det kön som bär skulden".

Då är det väl inte så konstigt att man gör det också i det här fallet och lägger allt ansvar för brottet på mannen, samtidigt som man betraktar Östberg som ett lättlurat mähä som inte förstod vad det rörde sig om.

När uppmaningar om bojkott av kaliforniskt vin kommer, så vet jag minsann vad jag ska ägna mina stödköp åt.

 
At 01 september, 2005 22:32, Blogger Hans Engnell said...

Klart att det gör. Är man neger och sitter fängslad i Eritrea är det tvärkört.

Sedan har det säkerligen mycket att göra med att Östbergskan sitter fängslad i det stora, stygga USA. Visserligen suger det amerikanska rättstänkandet på många sätt, men när det gäller Östberg ser jag inget fel i att låta henne sitta kvar. Hon gjorde inget starkt intryck på den senaste prövningen, direkt.

 
At 01 september, 2005 23:34, Blogger Fuck off and die said...

Henrik Alexandersson säger att du "landets ledande vapenliberal"? Stämmer det??? The Redneck must know!

 
At 01 september, 2005 23:42, Blogger Fuck off and die said...

Sorry, frågan är riktad till Leo Stark!

 
At 02 september, 2005 11:02, Blogger Captain Euro said...

Nej. Att säga att Leo Star är landets ledande vapenliberal är nog att ta i.

Vill du veta mer om den liberala synen på vapenpolitik rekomenderas Erik Lakomaas artikel i frågan i Nyliberalen nummer 2/1997.

I Nyliberalen har även Per-Henrik Edqvist och Erik N Andersson skrivit om vapenfrågan.

 
At 02 september, 2005 13:51, Blogger Fuck off and die said...

OK, vem är landets ledande vapenliberal? Förutom jag då :)

 
At 02 september, 2005 13:54, Blogger Fuck off and die said...

Hur får man förresten något publicerat i er blaska? Skriver gärna något om vapenpolitik. Känns som om det är ett bortglömt ämne i Europa.

 
At 03 september, 2005 07:03, Blogger M said...

En sak som ofta glöms bort i debatten om Annika Östberg är att hon bott i USA sedan hon var runt 10 år, dvs 80% av sin hittillsvarande livstid. Låt vara att hon suttit halva tiden i fängelse. Det skrivs om att hon ska få flytta hem till familj och vänner. Vilka vänner? Har hon verkligen vänner från lågstadiet? Eller är det så att dessa vänner är såna som engagerat sig för hennes sak först på senare år? Hur mycket familj har hon? En mamma som fortfarande är samma mamma som tog beslutet av flytta till USA med sin dotter för 40 år sen.

 

Skicka en kommentar

<< Home