fredag, augusti 26, 2005

Tio små idéer

I ett anförande i partistämmodebatten om arbetsrätt och kollektivavtal efterlyser Muf-ordföranden Johan Forssell idéer och värderingar. Men idéer kräver framsynthet och förmåga att tänka "out of the box", en vilja att utmana och förändra. Det är knappast något som ligger ordförande Reinfeldt nära. Han har istället konsekvent arbetat för att tejpa ihop den moderata politiska lådan och hålla debatten inom dess snäva ramar. Allt för att slippa utmanande idéer och tankar, och för att slippa sticka ut hakan.

Reinfeldt leder klart tävlingen i att hjärntvätta ett parti. Socialdemokraterna förvandlades från ett idéparti med klara värderingar till pragmatiska maktsträvare på några mandatperioder, ett förvandlingsnummer Reinfeldt klarat på bara ett år.

Gunilla Carlsson ger med all önskvärd tydlighet exempel på denna nya, hjärnlösa bunker (även om hon aldrig varit en stor ideolog). Hon uttalar i arbetsrättsdebatten att hon, som moderat företrädare, är "kollektivavtalsfantast". Men än värre--att förändringar i arbetsrätten måste innebära "avtalslöshet".

Lådan krymper uppenbarligen i sommarregnet.

2 Comments:

At 26 augusti, 2005 18:39, Blogger Flavian said...

Kollektivavtal är liberalt så länge inte staten tvingar någon att skriva på dem.

Hur kan det vara på något annat vis?

 
At 02 januari, 2006 21:54, Blogger Flavian said...

Nej, faktiskt inte. Ett företag kan och får mycket väl arbeta utan kollektivavtal. Däremot kan blockader tvinga fram kollektivavtal,

 

Skicka en kommentar

<< Home