torsdag, augusti 25, 2005

Att dränka (s)orgerna

I regeringens budget, som presenterades igår, vill man bland annat sänka spritskatten med 550 miljoner. Det kan tyckas vara en oväntad och något underlig manöver, som knappast kan tjäna socialdemokratiska intressen i valet. Inte minst är det för lång tid kvar för att väljarna ska komma ihåg vem som ligger bakom sänkningen av priset på supen.

Med tanke på tidpunkten när förslaget läggs finns anledning att tro att det, åtminstone delvis, kan förklaras av moderaternas partistämma i Örebro, som börjar idag. Under Reinfeldt har partiet kommit att alltmer närma sig socialdemokraterna och har mer eller mindre tagit över dessas kärnfrågor. Det finns anledning att tro att den moderata partistämman understryker den reinfeldtska inriktningen och därmed blir ett ”sosse light” i all väsentlig mening.

Det finns alltså risk för att moderaterna efter partistämman är en blekare kopia av arbetarpartioriginalet, vilket en gång för alla skulle göra slut på det ”högerspöke” som socialdemokraterna kunnat skrämma med inför i stort sett varje val. Vad återstår då för ett idémässigt uttröttat men alltjämt maktintresserat arbetarparti?

Göran Persson och socialdemokraterna kan alltså stå inför en valrörelse där alla är lika goda kålsupare och inget skiljer alternativen åt. Det ligger inte långt bort att misstänka att det liggande förslaget om sänkt spritskatt helt enkelt är ämnat att göra det ekonomiskt möjligt för arbetslösa före detta sosseministrar att dränka sorgen.

2 Comments:

At 26 augusti, 2005 09:00, Blogger Sosse STHML said...

Underhållande analys. Knappast korrekt - givet att de flesta statsråd säkert har råd att inhandla all sprit de kan tänkas behöva ändå, om de nu inte kan köpa på sig sin ranson vid utlandsresor - men skoj.

 
At 26 augusti, 2005 15:04, Blogger Alexander said...

Inte för att vara gnällig men man vet faktiskt inte i kronor och öre hur mycket spritskatten kommer att sänkas med. Att man sänker spritskatten med en vis procentsats är inte en garanti för att skatteintäkterna sjunker med motsvarande belopp... När man talar om skattesänkningar kan man endast tala i relativa tal som procentsatser, eftersom man inte vet hur skatteintäkterna kommer att påverkas av den sänkningen i kronor och ören.

 

Skicka en kommentar

<< Home