fredag, april 15, 2005

Slutjagat - om Karin Enström (m) får bestämma

Om mindre än ett år kan jakt ha kommit att bli en överklassport. Det är ett tänkbart resultat av det förbud mot blyammunition som riksdagen fattat. Trots att den vetenskapliga expertisen sågat regeringes miljöbaserade resonemang längs med fotknölarna står beslutat fast. Ett förbud skulle innebära att kostnaderna för övningsskytte ökade betydligt. En övningsserie – en normal jägare skjuter åtskilliga sådana – skulle öka i pris från 60-70 kr idag till över 500 om förbudet stod fast. Det skulle också innebära att en stor del jägarkåren skulle behöva byta ut sina studsare eftersom de alternativ till bly som finns inte bara är dyra utan de ger också sämre verkan i viltet – något som skulle göra vapnen otillåtna att jaga älg med. Resultatet skulle sannolikt bli att Kungen och Jan Guillou slapp trängas med kreti och pleti i skogen. Kul för dem möjligen men inte lika roligt för resten av jägarkåren.

Sveriges 800 000 jägare borde vara en viktig målgrupp för de borgerliga partierna, de flesta av dem röstar i dag på socialdemokraterna men skulle kunna tänka sig att byta parti om det innebar att de fick fortsätta med sin hobby. Så är det dock inte. De uttalade mottståndarna till förbudet i riksdagen vara få. En sökning i Rixlex ger att moderaterna Bengt-Anders Johansson och Patrik Norinder samt centerpartisten Jörgen Johansson har krävt att beslutet rivs upp. Också Junilistan har engagerat sig hårt för jägarnas rättigheter.
Den som röstar på moderaterna för att rädda jakten gör sig dock en björntjänst. Ordföranden för riksdagens vapenförbudsgrupp Karin Enström (som menar att man bör ha El Salvador som förebild i vapenfrågor) är också moderat (från Vaxholm). Så länge hon sitter kvar lär jägarrösterna gå någon annanstans.