tisdag, april 12, 2005

Frankrike på rätt väg?

I den senaste opinionsundersökningen om EU-grundlagen publicerades i dagens Le Figaro (Ipsos). Nej leder med 53 % (+1) mot Ja-sidans 47 % (-1). Opinionen har i stort sett varit konstant sedan början av mars - nu har nej varit i ledning i de senaste 12 mätningarna (+2 - +10).
I artikeln Le Figaro var det en del anda saker som man känner igen från EMU-valrörelsen.
Nej har nu en stadig majoritet i vänsterblocket (cirka 60 %), men nej-sidan ökar också snabbt på högerkanten (34 %, dvs. +6 % sedan förra veckan).
Det ställer precis som i den svenska EMU-omröstningen ja-sidan inför ett välkänt dilemma: för man argumenteringen med vänsteråsikter så riskerar man att förlora ytterligare på högerkanten och tvärtom. Att förslaget till EU-grundlag närmast tycks vara utformat i syfte att alla skall kunna hitta något att vara emot underlättar inte heller för ja-sidan.

President Chiracs roll i kampanjen påminner dessutom inte så lite om Göran Perssons. Först har han försökt att hålla sig utanför (snarare ovanför) men nu när det går dåligt måste han ingripa. Det gör han emellertid så klumpigt att det mycket väl kan slå tillbaks på ja-sidan. På torsdag ska han svara på frågor från franska ungdomar i direktsänd TV. Men det är så uppenbart att det rör sig om tillrättalagd ja-propaganda att Chirac redan blivit utskrattad i media.
Dessutom har ojämlikheten i finansiering mellan ja- och nejsidan kommit att bli en stor diskussionspunkt.
Vi känner igen det här, eller hur?
Kanske vågar man hoppas på att fransmännen sätter stopp för den skenande EU-centralismen. Det är de banne mig skyldiga oss européer.