måndag, maj 23, 2005

Vid vägs ände 2

Bilden är mer komplicerad än vad medierna förmedlar när det gäller delstatsvalet i NRW. Hade det bara handlat om att SPD förlorat makten i delstatsparlamentet hade de inte utannonserat nyval.
Valförlusten innebär dock samtidigt att oppositionen CDU/CSU + FDP får två tredjedelsmajortitet i det tyska parlamentets första kammare Bundesrat. Det innebär att de kan blockera alla förslag som SPD driver igenom i andra kammaren. I Aktuellt i går kommenterades detta som "att den tyska författningen inte fungerade". Det är nonsens. I själva verket fungerar den som tänkt - finessen med checks and balances är just att det skall gå att stoppa ogenomtänkta beslut.
Varken SPD eller CDU/CSU är särkilt nöjda med den nuvarande ordningen och de förbereder en grundlagsändring som skall avskaffa denna begränsning av politikernas makt. Om det är något som man kan vara säger på är ju det att politiker alltid kommer att vilka ha mer makt. Även CDU skulle ju kunna drabbas av att de inte får igenom sin politik om Bundesrat får fortsätta att agera vakthund.
Nu när författningsdomstolen lagt sig platt för parlamentet och Bundesrats återhållande befogenheter föreslås vingklippas kan vi nog förvänta oss ett definitvt slut på det tyska undret.