onsdag, maj 18, 2005

Carolin Dahlman hyllar det fula

Strävan efter fulhet och sunkighet är att betrakta som en frihetsrevolution. Åtminstone om man får tro Carolin Dahlman. I en kolumn i VästervikTidningen nyligen, pekar hon på hur trendigt det är att se ovårdad ut och förfula sig själv:

”Hårighet är fett coolt. I ultratrendiga magasin stoltserar modellerna i jeans som är så lågt skurna att det mesta syns. Sienna Miller, den mest hypade filmstjärnan just nu, säger stolt att hennes ben är sjukt håriga och att hon har näst intill obefintliga bröst. Detta är feminism på riktigt, långt från Feministiskt initiativ, som inte tycks samla många röster trots massivt mediepådrag. Här är det tjejerna själva som i sin vardag säger att det får vara nog. Sluta försöka omforma mig till nån annan! Jag duger som jag är!”

Givetvis är detta en fråga om smak, men det är intressant att notera upphöjandet av det sunkiga och det fula. Strävan efter skönhet brukar anses som helt okontroversiellt när det gäller nästan allt annat än den mänskliga kroppen.

Tänk er följande resonemang:

”Det är fett coolt när det är stökigt. Nej, jag tänker inte kasta ut soporna, dammsuga eller plocka undan kläderna från golvet. En känd skådespelerska har faktiskt väldigt stökigt hemma hos sig och det är ett tecken på verklig frigörelse. Sluta försök omforma mitt hem till någon annans! Min bostad duger som den är!”

Så kan man ju resonera om man vill. Men när man inte bara bejakar stökigheten utan också hånar och bespottar de personer som faktiskt vill ha det städat och snyggt runt sig, då har det gått för långt. När motsvarande resonemang gäller ett snyggt utseende är vi redan där. Hån mot människor som månar om sitt yttre är tyvärr helt ok idag. Carolin Dahlmans kolumn är inte det enda, och långt ifrån det mest aggressiva exemplet, men jag tycker hennes ställningstagande är trist.

Jag har sett Carolin Dahlman och kan intyga att hon ser bra ut. Jag får intrycket av att hon faktiskt månar om sitt utseende. Det är synd att hon nu sjunger fulhetens lov.

Carolin Dahlman spår att vi går en ful framtid till mötes och välkomnar den utvecklingen. Det är trendigt att vara ful och ovårdad menar hon. Jag tror och hoppas att hon har fel. Marknaden kommer troligen att avge sin tydliga dom.

Ett rent smakmässigt påpekande:

Nej, det är inte alls ”fett coolt” med hårighet. Usch!