måndag, maj 02, 2005

Fredsgrundlagen

Hos Rolf Englund kan man läsa sammanfattningar av partiledarnas anföranden från riksdagsdebatten om EU-grundlagen i fredags. Här bjuds några smakprov.

Lars Leijonborg lyfter fram det alltid lika fåniga fredsargumentet och kryddar med det likadeles fåniga påståendet att grundlagen är "naturlig".
"Under 60 år har ingen västeuropé dött i krig mellan sina länder. Historikerna kan inte hitta en sådan 60-årsperiod om man så går tusen år tillbaka i Europas historia. Nog är ändå det fantastiskt. [...] Vi ser, precis som har sagts tidigare, den nya konstitutionen som ett naturligt inslag i EU:s utveckling. Den kodifierar mycket av det positiva som har skett, fördjupning på några områden, framför allt utvidgningen. Den ger oss de instrument vi behöver efter utvidgningen och för fortsatt utvidgning."
Som argument mot att han och de andra grundlagsförespråkarna duckar i debatten invänder han "Vi tar debatten. Än så länge tycker jag inte att den svenska debatt som förts har varit särskilt övertygande när det gäller att den här konstitutionen skulle utgöra så stora problem som det påstås. Tvärtom! Den är ett viktigt instrument för att fortsätta unionens utveckling, även om den inte innebär några dramatiska förändringar gentemot det som redan tidigare har växt fram"

Han får medhåll av Reinfeldt "Vi tycker att den representativa demokratin är bra. Vi står upp för den. Vi tycker att den representativa demokratin kan fatta beslut. Vi är övertygade om att en diskussion i en folkomröstningskampanj – och vi har ju upplevt det – kommer att handla om något helt annat. [...] Vi är stolta över den representativa demokratin. Vi tycker att den kan fatta beslut. Det är vårt besked. Vid detta kommer vi att stå fast."

Han behöver inte nämna att med "vi" avses nog "vi politiker" som i "Vi politiker är ense om att det är vi som skall bestämma om vi och våra kamrater i Bryssel skall ha mer makt. Inte några korkade väljare. Basta!"