onsdag, april 27, 2005

Dyrt trams

Svenska Dagbladet rapporterar idag att Sarbanes-Oxley (den mycket komplicerade redovisningslag, populärt kallad Sarbox eller SOX, som USA införde som en reaktion på företagskandaler som Enron och Worldcom) kostar svenska företag 1,1 miljarder kronor om året. Bara för Volvo handlar det om uppemot 350 miljoner.
En del av pengarna går naturligtvis till de redovisningsbyråer som nu skär guld med täljkniv, men huvuddelen är rena välfärdsförluster.
I USA beräknas lagen kosta företagen omrking 70 miljarder USD per år.

Sarbanes-Oxley hör till det dummaste som amerikanska politiker gjord på länge - "Stålmannen" får ursäkta men - ståltullarna är en västanfläkt i jämförelse med det närmast franska vansinne som SOX innebär.

Anhängarna menar dock att SOX medverkat till att förhindra nya företagsskandaler. I en insändare till Wall Street Journal nyligen skrev den ene av upphovsmännen till lagen Michael Oxley (R-OH) att det faktum att det inte inträffat någon Enron-affär sedan lagen infördes - trots att företagsledare som Bernard Ebbers hanterar hundratals triljoner dollar varje dag - bevisar att den fungerar.
Det är ungefär lika dumt som att hävda att EU är bra för freden med hänvisning till att det inte förekommit några krig mellan EU-medlemmar.