tisdag, april 26, 2005

Vad väsnas de för?

I SVT Debatt från Malmö ikväll fick Hyresgästföreningens kamporganisation jagvillhabostad.nu ett halvdussin tillfällen att torgföra sin planekonomiska övertygelse. Både i publik och panel satt det unga arga som villhaalltnudirektochallaandraskabetala.nu.

Och de var så arga, så arga på Turning Torso - det nästan 200 meter höga spektakulära bostadshuset mellan Malmö centrum och Öresund - eftersom lägenheterna i huset kommer att bli dyrare än genomsnittet.

Malmös politiker fick ovett för Torso. Att spendera miljardbelopp på ett hus med ungefär 140 lägenheter var knasigt. Alla var skyldiga och oförståndiga.

Men så visar det sig halvvägs in i programmet att inte en spänn skattemedel har använts för att bygga 1,6-miljardershuset. Utan det är HSB Malmö och deras medlemmar som byggt och betalat.

Så vad väsnas lakejerna i det av Hyresgästföreningen finansierade kampanjorganet över? Har de för vana att kuska land och rike runt för att ha synpunkter på varje privat eller kooperativt bostadsbygge i landet som vågar sticka ut från planekonomernas drömmar?

Eller varför får just Torso klä skott? Kan det ha att göra med att det inte är lika glamoröst att resa till Vagnhärad och kritisera tolv nya hyreslägenheter, där inte ens lokalblaskan gör annat än gäspar åt det mediesuktande popvänstriga Hyresgästföreningsnätverket?