fredag, juni 16, 2006

Han har pengar också!

Jag hittade detta i ett forum. Det är väl värt att publicera här angående Bill Gates beslut att trappa ned sitt engagemang i Microsoft:

Bill Gates har i omkring 30 år berikat världen och sig själv som sin tids största affärsman. Om två år prioriterar han om sina aktiviteter så att filantropin tar större plats och engagemanget i Microsoft mindre.
Gates inställning till filantropin har följt hans affärsmässiga engagemang. Istället för att skriva över sina pengar till politiskt korrekta organisationer, har han efter egen bedömning verkat för att de ska göra så stor nytta för världens fattiga som det bara går. Hans kollega Ted Turner slösade rundhänt med pengar som gick rakt in i FN-byråkratin, vilket gjort Turner populär bland självpåtagna världssamveten, men inte kommit fattiga och svältande till del. Gates satsar istället på kunskap och hälsa och engagerar sig personligen i att de också når resultat. Det är logiskt att detta engagemang tar tid. Att åstadkomma gott för pengar är inte helt enkelt, vare sig i affärslivet eller filantropin.
Man kan med visst fog säga att världen blir fattigare av att en talangfull affärsman inte längre ägnar sig åt affärer. Så mycket som Gates berikat världen genom de tjänster och produkter som utvecklats av hans företag, kan han aldrig åstadkomma genom att ge bort av sin egen förmögenhet. Men det vore mig fjärran att vara tillväxtfascist och kräva att Gates skulle fortsätta berika mänskligheten på ett samhällsekonomiskt optimalt sätt (det skulle han heller inte göra om han inte ständigt förnyade sig och utvecklades, vilket man inte gör utan egen vilja och drivkraft). Tvärtom är det bara att önska honom lycka till med sina nya, och även de behjärtansvärda, uppgifter.
De som hatar pengar och välstånd kommer naturligtvis fördöma Gates oavsett hur mycket han hjälper världens fattiga. Vi andra bör betänka Margaret Thatchers klassiska insikt: Ingen hade kommit ihåg den barmhärtige samariten om han bara varit barmhärtig, han hade pengar också.

2 Comments:

At 16 juni, 2006 12:46, Blogger Peter Jönsson said...

Att han har berikat världen med sina produkter och tjänster vet jag inte riktigt om jag vill gå med på. :)

 
At 24 juni, 2006 21:18, Blogger Fabian Norlin said...

Han lyckades iaf lura nästan en hel värld datortekniskt okunniga att tro att Microsoft Windows är något annat än en bedrövlig dynga. Hade någon av konkurrenterna varit bättre på marknadsföring skulle datorutvecklingen förmodligen legat en sådär 20 år längre framåt än den gör idag.

 

Skicka en kommentar

<< Home