onsdag, augusti 03, 2005

Den farlige tönten

Svenska sossar är sällan världsvana och eleganta. De är ”vanliga”, smått bortkomna och obildade. En tafatt lagom-mentalitet präglar en sosse. Hur kan dessa losers ha haft ett så enormt stark kontroll över Sverige under så lång tid? Ser inte folk vilka enfaldiga klåpare som styr? Vi styrs av töntar.

Detta har många inom borgerligheten funderat på och retat sig oerhört mycket över, även om det samtidigt är rätt skönt att själv få känna sig lite tjusigare och mer världsvan.

Att hitta högt uppsatta socialdemokratiska fåntrattar är inte svårt. Se på Lars Stjernkvist med sitt skatbo till frisyr. Eller Morgan Johansson som ser ut att ha Downs syndrom. Ett annat exempel är Bosse Ringholm, och i det fallet känns kommentarer överflödiga.

Maria Abrahamsson skrev i höstas en ledare i Svenska Dagbladet där hon gick till skarpt angrepp mot Bosse Ringholm. Udden var inte riktad mot den politik som han förespråkar utan mot just hans töntighet.

Vad Maria Abrahamsson inte verkar ha förstått är att töntigheten är socialdemokratins affärsidé. Man är inte rädd för en tönt. En tönt är harmlös och ofarlig. Att töntar styr över en är ju pinsamt och jobbigt, men ändå ingen katastrof. Tror vi…

Filmen Ghostbusters handlar om ett New York-baserat företag som rycker ut och jagar spöken. Spökar det så ringer man helt enkelt dem. Inför filmens slutstrid ställs arbetskamraterna i företaget mot ett mäktigt superspöke/demon som heter Gozer och som hotar hela staden.

Gozer ger dock sina motståndare den originella möjligheten att själva få välja vilken form han ska ta. Gozer kommer att ta den form de tänker på. Våra hjältar anstränger sig således för att inte tänka på någonting alls. Men något går snett när Dr Ray Stantz, spelad av Dan Akroyd, inte kan låta bli.

“I tried to think of the most harmless thing. Something I loved from my childhood. something that could never ever possibly destroy us. Mr. Stay Puft!”
Stay Puft är maskot för ett företag som tillverkar marshmallows. Han ser visserligen ut som Michelingubbens homosexuelle och fånige lillebror, men när Gozer tar hans form är han 60 meter lång och en fruktansvärd fiende.

Stay Puft påminner om svensk socialdemokrati i mer än ett avseende. Framförallt när det gäller töntigheten. Precis som Dr Ray Stantz trodde att Stay Puft skulle vara harmlös tror inte de svenska väljarna att socialdemokraterna är farliga.

Nästa gång ni skrattar åt en töntig sosse, tänk då på Stay Puft.