söndag, maj 08, 2005

Pittoreska vansinnigheter

"Tänk att ha den grundtryggheten att kunna tacka nej till tråkiga och grå jobb som vi inte vill ha", sade kongressombudet (mp) Merete Kapstad i ett anförande under partiets kongress den gångna helgen. Partistyrelsen hade föreslagit att skrivningen i partiprogrammet om medborgarlön skulle slopas, men fick stryk av stämman som ville ha kvar denna bisarra så kallade rättighet till en grundinkomst från "samhället" (det vill säga från alla som arbetar i exempelvis dessa "tråkiga och grå jobb" och gör rätt för sig).

Men vi skall inte glömma att miljöpartiet redan i dag delvis fått genomslag för sin vision om ett samhälle med drönare. Friåret är inget annat än ett drönarår, som ligger helt i linje med de egendomliga new age-ekonomiska teser som partiet ägnar sig åt. Visionen om ett "räntefritt" samhälle kvarstår också från helgens stämma.

Detta parti, fem år yngre än undertecknad och med 5-6 procent i opinionsmätningarna, deltar sedan 1998 i regeringssamarbetet och har direkt påverkan på alla medborgares liv och ekonomi. Oproportionellt och orimligt.

Men så ser det parlamentariska klimatet ut här i landet. Göran Perssons parti fick i det senaste riksdagsvalet 31 procent av de röstberättigade svenskarnas röster. 69 procent av svenskarna röstade alltså inte på socialdemokraterna. Ändå var det på något sätt självklart att det var Persson som skulle gå till talmannen och sy ihop ännu ett regeringssamarbete med indianekonomernas miljöparti och kommunisternas vänsterparti.