tisdag, maj 03, 2005

Jävla människor!

Jag har slötittat på kvällens Debatt i SVT. Ämnet var arbetslösheten. Jag vet inte om det var frustrerande, upprörande eller bara tröttsamt. Men folk är fan inte kloka.

Det finns massor med människor där ute som tror att allt kan vara precis likadant i morgon som i går. Folk som tror att man kan backa tiden. Folk som inte är beredda att lyfta ett finger för att följa med sin tid.

Om jobben flyttar ut, då hjälper det inte att gnälla. Även om inte ett enda företag tilläts flytta ut - så skulle jobben ändå försvinna. Inte genom utflyttning - utan på grund av att företagen då skulle gå i konkurs.

Om hela vårt samhälle håller på att förändras - då kan man inte undvika att man även måste ändra lite på sig själv också. Jobbet som ångmaskinskötare kommer aldrig att komma tillbaka. Därför måste folk ta sig samman och gå vidare.

Och tro inte för ett ögonblick att politikerna kan "ordna jobb". De är värdelösa på att skapa arbetstillfällen. Allt de kan göra är att dölja arbetslösheten. Till stor kostnad för dem som har ett riktigt jobb.

Jobb kommer från företag. Företag kan starta, växa och utvecklas - men bara på marknadens villkor. Företagare måste få tjäna pengar. Annars kommer de inte att göra de satsningar som krävs. Företagande måste bli enklare och uppmuntras. Annars blir det inga nya jobb alls.

Allt detta är inget märkligt. Däremot är det oerhört utmanande mot en kultur av lättja, handfallenhet och motstånd mot förändring.

Visst. Folk har rätt att tycka vad de vill, att gnälla hur mycket de vill, att vara hur bakåtsträvande de vill. Men om de inte "gillar läget" - då är det kört. Oavsett vilken regering vi har.