söndag, maj 08, 2005

Valets vinnare: UKIP

Man skulle kunna säga att Tories förlorade det brittiska parlamentsvalet på grund av att de var för EU-vänliga eller att Labour vann på grund av Blairs löfte om folkomröstning om EU-grundlagen. Båda är sannolikt korrekta. Valets verkliga vinnare är dock UK Independence Party (UKIP) som, trots Tories fick hjälp av den australiensiske stjärnkonsulten Lynton Crosby, måste sägas ha svarat för det smartaste draget under valrörelsen. Vad de gjorde? Inget mer än att säga att de inte skulle sälla upp i valkretsar där det redan ställde upp en EU-kritiker. På så sätt kunde partiet – som sannolikt aldrig skulle kunna nå eget inflytande i parlamentet – ändå få en avgörande betydelse för politiken (på samma sätt som Ralph Nader kunde påverka politiken i USA genom att ställa upp och ta röster från Gore i presidentvalet 2000).
Hade inte UKIP (och likaledes EU-kritiska Veritas) ställt upp hade Tories sannolikt vunnit ytterligare 27 platser i parlamentet. Förvisso hade Labour fortfarande varit största parti men bara med knapp marginal. För knapp för att kunna regera effeltivt.
Hade Tories inte ignorerat EU-frågan och hade inte Blair blidkat väljarna med folkomröstning hade Tories och Michael Howard kunnat stå som den som gjorde bäst ifrån sig i valet istället för Labour. Kanske lär sig nu Tories att det lönar sig att lyssna på vad folket vill.