onsdag, maj 11, 2005

Ömsom vin – ömsom vatten

I går talade Moderata Ungdomsförbundets ordförande Johan Forsell på Frihetsfronten.
Han sade att han förväntat sig att få frågor om narkotika och om EU-grundlagen, sådana frgor kom också och svaren kommer här: Den förstnämnda frågan var han mindre liberal än hans föregångare Christoffer Fjellner, men menade att han sympatiserade med argumenten om att man skulle få bestämma själv om sin kropp men att han ändå var för en restriktiv politik eftersom det var skadligt att använda narkotika. Den statistik och de undersökningar som visar på att en mindre restriktiv narkotikapolitik ger mindre skador är felaktiga menade Forsell.

Hur han ställde sig till den kanske största politiska frågan i vår tid – EU:s nya grundlag – var dock mer oklart. Han menade att han inte hade tagit ställning än och att han varken skulle vara pådrivande för eller emot. Han menade där att han låg någonstans i mellan hans företrädare Christoffer Fjellners oförbehållslöst positiva och MUF-distrikten i exempelvis Stockholm och Uppsalas avvisande linje. Däremot underkände han Moderaternas linje att låta riksdagen rösta igenom EU-grundlagen utan vare sig val eller folkomröstning först. Forsell menade istället att beslutet skulle fattas först efter riksdagsvalet 2006.

Även på andra punkter underkände han Moderaternas plattläggningspolitik. Att, som moderaterna gjorde för en månad sedan, rösta för ansvarsfrihet för EU-kommissionen trots att revisorerna inte kunnat granska räkenskaperna på tio år menade exempelvis Forsell ”inte var särskilt begåvat”