fredag, maj 27, 2005

Dagens avslöjande: Den som jobbar mindre tjänar mindre

Aftonbladet "avslöjar" idag att kvinnor har 29 procent lägre lön än män. Kvinnorna får betala ett jättehögt pris för det ojämställda samhället, säger Karl-Petter Thorwaldsson fd SSU-ordförande, regeringens utredare i frågan. Om han bekymrat sig om att läsa sin egen undersökning hade han sett att förklaringen till kvinnornas lägre genomsnittliga löner var... att de inte jobbade lika mycket " Den främsta förklaringen är kvinnornas deltidsjobb". Det kan även tilläggas att i undersökningen ingår inte bara personer som arbetar utan även de som är arbetslösa eller föräldralediga. (de tjänar - föga förvånande - också mindre än dem som arbetar).

Att man får mindre betalt om man jobbar mindre behöver man inte vara raketforskare för att räkna ut. För regeringens utredare och för Aftonbladet var det dock en övermäktig uppgift. Trots att uppgiften fanns framför näsan på dem.

Den verkliga löneskillnaden mellan män och kvinnor - när man korrigerat för vad man gör och hur mycket man arbetar - är för övrigt cirka 0,7%.