måndag, augusti 15, 2005

Könsmarkörerna i Pippi Långstrump

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Palm, som vi tidigare har skrivit om, har nu publicerat ytterligare ett tänkvärt inlägg på sin blogg. Den här gången är det hennes favoritämne ”barn och könsmarkörer” som avhandlas.

Veronica var med sina barn Moa, Klara och Alva på Djurgården och firade Pippi Långstrumps 60-årsdag. Det var tydligen ett lyckat besök:

”Exempelvis fanns inga synliga könsmarkörer. Alla barn kunde vara allt och leka allt, utan att aktivt bryta könsroller. Pippi är bra.”

Men när de kom hem och skulle läsa Pippi som godnattsaga så mörkades Veronicas himmel. Det visar sig nämligen att könsmaktsordning och strukturer ryms mellan bladen i den 60 år gamla boken:

”Annika är rädd och försiktig. När dom är sakletare hittar Annika ett fint korallhalsband och Tommy en anteckningsbok och en penna. På Pippis kalas får Annika en fin brosch och Tommy en flöjt. Annika ska behaga och Tommy ska prestera. Klassiska könsmönster. Okej boken är 60 år, men fortfarande en av de mest populära barnböckerna.”

Här trasslar Veronica in sig lite. Även om Annika är en mes (vilket vi här på Moderskeppet för övrigt inte anser att hon är. Hon är en mycket klok flicka som påpekar vikten av utbildning för den mer oborstade Pippi) så verkar Veronica glömma bort huvudpersonen i boken.

Astrid Lindgren skildrar således inte bara verkligheten som den är utan även som den borde vara, ur ett feministiskt perspektiv i alla fall.

Tommy får en flöjt, vilket Veronica uppfattar som en typiskt manlig pryl! Kom igen… Jag har svårt att komma på ett fjolligare instrument än en flöjt. Skulle möjligen vara en triangel då.

Jag såg nyligen filmen ”The Anchorman”. Veronica Corningstone (Christina Applegate) trackar sin kollega och sitt före detta ragg Ron Burgundy (Will Ferrell) genom att anmärka på just hans flöjtspel:

"Jazz flute is for little fairy boys."

I en annan film, den svenska ”Tillsammans”, tycker ett av hippieparen i kollektivet att Pippi Långstrump är dålig för barn eftersom hon är så prylfixerad och materialistiskt. Det är sakletandet som de främst är kritiska mot. Veronica Palms kritik känns ungefär lika kvalificerad.

Tänk efter: En bok där huvudpersonen är en småtjej som kastar upp inbrottstjuvar i träd och den främsta manliga karaktären är en gosse som spelar flöjt. Klassiska könsroller. Nja…