lördag, juli 09, 2005

Nykvist petar i maten

Konsumentminister Ann-Christin Nykvist vill stoppa leksakerna i McDonalds barnmåltid Happy Meal. Orsaken är att denna mat enligt Nykvist är onyttig och att företaget därför inte skall locka oskyldiga barn att äta den.

Som alltid när dylika förslag dyker upp är det lätt att undra över orsaken till dem. Har Nykvist råkat fylleringa till DN och inte tänkt på vad hon har sagt? Sorgligt nog är det snarare så att hon är fullkomligt allvarlig. Att Nykvist dessutom tar till den välbeprövade metoden att hota med lagstiftning om hon inte får som hon vill gör inte saken bättre.

För det första kan man ju fråga sig om det inte är bra att barnen äter små portioner (med leksak) än stora portioner (utan). För det andra undrar jag vad Nykvist tror att föräldrarna gör när ungarna vill springa på McDonalds hela dagarna. För hur troligt är det att en sexåring traskar dit på egen hand?

Att McDonalds och andra kedjor har påverkats av föräldrars krav på bättre hälsa är dessutom uppenbart. Det är inga som helst problem att förse sin lilla gullunge med grillad kyckling och grönsallad om man skulle vilja det. Restaurangerna anpassar sig efter konsumenternas vilja utan att staten skall gå in och peta. Att Nykvist ändå väljer att göra det är troligen bara ett tecken på att hon har tråkigt uppe på regeringskansliet och längtar efter en mer sexig befattning än konsumentminister.