onsdag, april 20, 2005

All time low i amerikansk politik

I går, 19 april, var det 11 år sedan FBI och amerikanska skattemyndighetens särskilda avdelning för alkohol, tobak och skjutvapen (BATF) med hjälp av pansarskyttefordon och otillåtna gasvapen stormade den religiösa knäppgökssekten Bransch Davidians anläggning i Waco Texas. Resultatet blev att 78 män, kvinnor och barn gasades eller brändes till döds. Man får gå tillbaka till massakern på indianer vid Wounded Knee 1890 för att hitta en händelse där myndigheterna tog livet av fler av sina egna medborgare på än och samma gång. Justitieminister Janet Reno godkände personligen insatsen.
David Koresh sekt bestod förvisso av religiösa galenpannor men att vara det bör vara tillåtet i ett fritt land att ha bisarra religiösa övertygelser (i Koresh fall var sannolikt det som fick myndigheterna att gå till attack hans förespråkande av polygami och att han försörjde sig på att reparera och sälja gevär)
För att komma åt Bransch Davidians fabricerade BATF anklagelser om först narkotikabrott, sedan om vapenbrott och övergrepp mot barn. Ingen av dessa anklagelser höll i domstol och tillskillnad från de agenter som ledde attacken friades samtliga överlevande sektmedlemmar från alla brottsanklagelser. För att förbättra sitt rykte efter övergreppet nödgades dessutom amerikanska staten beställa en spelfilm In the Line of Duty: Ambush in Waco där händelsen skildrades ur deras perspektiv.

Attacken mot sekten i Waco bör tjäna som en påminnelse om att staten är ett hot mot sina medborgare även i västvärlden. Därför får vi inte glömma vad som hände. Kanske kommer det någon gång att resas ett monument över de omkomna. Efter massakern vid Wounded Knee tog det 13 år.