söndag, maj 15, 2005

Oanständigt av alliansen

Expressen rapporterar idag att den borgerliga alliansen vill avskaffa förbudet mot att drogtesta barn under 15 år. Anledningen är enligt Johan Persson (fp) att man ser det som helt nödvändigt att kunna avbryta ungas första och tidiga kontakt med narkotika.
Frågan är hur stor den grupp av barn under 15 år är som använder narkotika. Dessa torde stor utsträckning redan ha varit i kontakt med de sociala myndigheterna i andra sammanhang. Två andra frågor är vilka som skall ha rätt att testa barnen och på vilka grunder detta skall ske.
Det är märkligt att man från borgerligt håll kan acceptera sådana kränkningar av den personliga integriteten utan att fundera på vad det får för konsekvenser i övrigt. Hur skall man kunna förklara varför man i andra sammanhang skall förhindra kränkningar av den personliga integriteten när man vill avtvinga barn kroppsvätskor?
Tittar man på det parti som varit mest repressivt vad gäller narkotika, moderaterna, är det slående vilken skillnad i syn det är när det kommer till alkohol. Där talar man om att förbudspolitiken har visat sig ge dåliga resultat i arbetet mot alkoholmissbruk. Frågan är varför förbudspolitik avseende narkotika skulle ge bättre resultat.