fredag, juni 05, 2009

Mellan Scylla och Scylla

Valtider. Insikten att jag kommer påtvingas något jag inte vill ha. Bläk!

Hans Egnell borde ha rätt – om bara 38% röstar borde det leda till dramatiska förändringar. Men politiker struntar i att bara 38% ens röstar, kanske beroende på att många ägnat sig åt studentpolitik där 10% deltagande i kårvalen är ovanligt högt. Att avstå från att rösta var sålunda inget realistiskt alternativ. Det kommer inte minska den politiska klåfingrigheten eller öka friheten.

Efter detta konstaterande blev resten förvånansvärt lätt. EU-parlamentsvalet 2009 har väldigt lite med tillsättningen av de svenska EU-parlamentarikerna att göra, utan är en fullskalig opinionsmätning / provval inför riksdagsvalet 2010. I detta val fastslås vilka frågor som kommer dominera kommande år och själva valrörelsen 2010.

Och jag ser ett angeläget frågeområde som, mot alla odds, kommit att bli aktuellt bland väljarna och bland politiker samt har fått ett eget parti. Men detta frågeområde kommer vara borta ur politikernas medvetande den 9 juni om partiet inte kommer in i EU-parlamentet. Men om partiet kommer in kommer sakfrågan skava hårt i över ett år – vilket jag ser som positivt.

Så igår fick Piratpartiet min röst. Det kan gå åt skogen genom att de inte kommer in, det kan bli ännu värre genom att de kommer in och gör allt sju resor värre och hela partiet är i kontinuerlig utveckling med ständiga och virriga utskott. Men sammantaget kan de knappast göra läget värre och har en förkärlek till fakta, debatt och konstruktivitet som saknas i övriga partier. Dessutom det är en tydlig markering mot Fredrik ”alla tjänar på att debatten lägger sig” Reinfeldt.

Läget är hyfsat - Demoskop ger Piratpartiet 2 mandat och Ladbrokes ger 1,6 gånger pengarna om Piratpartiet kommer in. Dagens efter nationaldagsfirandet blir intressant.