lördag, maj 02, 2009

Svåröverträffad svininfluensealarmism

Svininfluensan är ett fascinerande fenomen. Alarmisterna överträffar varandra, inte minst på flygplatser. Den som, likt undertecknad, är lite småförkyld gör bäst i att hålla inne med förkylningen för att slippa spendera den kommande veckan i karantän. Att nämnda förkylning är ett alldeles utmärkt exempel på att pandemisk inte alltid innebär farlig tycks i sammanhanget lätt paradoxalt.

Den som är ägare till en dator som kan producera exceldokument (eller varför inte ett vanligt rutat papper och en trevlig penna), kan med fördel se över sin riskvärdering.

Till exempel har Mexico, det land som beskrivs i svenska medier som mer eller mindre ödelagt haft en prevalens på 0,00036 procent (den som vill kontrollräkna hittar siffrorna i CIA World Factbook). Dödligheten hos befolkningen ligger än så länge på 0,0000144 procent (hos smittade 4,03 procent). En dödlighet på 4 procent kan förstås låta skrämmande men då skall hållas i minnet att Mexico är ett förhållandevis fattigt land. Precis som när det gäller exempelvis mässling är chanserna att klara sig betydligt högre om man befinner sig i ett land med högre BNP. Som USA. Där har det enda dödsfallet (en tvååring) gett upphov till en dödlighet bland smittade på 0,71 procent. I övriga världen finns visserligen smittade men ännu inga dödsfall.

Låt oss för en stund anta att USAs siffror är representativa även för Sverige, vad innebär då det? Tja, om samtliga personer i riket skulle smittas skulle det i så fall innebära att dödligheten gick upp 70 procent i år. Om däremot lika stor andel smittades i Sverige som hittills i Mexico skulle vi vid det här laget vara uppe i enorma 0,2 döda. 0,2 döda är förvisso en tragedi, särskilt inte för den 0,2 människan som drabbas. Däremot torde den oro som den 0,2 människans tragiska bortgång skapar möjligen vara något mindre. Den som bär munskydd för att skydda sig mot svininfluensan borde ha ungefär 165 gånger större skäl att hålla sig undan från en vanlig bilväg (beräknat på ett månadsbaserat användande. Denna siffra skall därför ses med en smula försiktighet).

Etiketter: