lördag, september 27, 2008

Genomtänkt?

Ett bevis på att den senaste revisionen av FRA-lagen inte är särskilt genomtänkt. Undrar om någon remissinstans kommer uppmärksamma denna brist?

Granskningsman Nilsson tittade chockad på bildskärmen. Det misstänkta epostmeddelandet FRA snappat upp hade varit dubbelkrypterat, men ändå ganska lätt att knäcka. Tolksektionen hade gjort ett utmärkt jobb med översättningen.

”Min son och lärljunge, jag förstår att din religiösa tro är utsatt för prövningar. Det är inte lätt att döda tiotusentals människor, även om de är otrogna och försöker förinta Den Rätta Läran. Att som vi planerat sprida nervgas över fem svenska städer är inget för de som är svaga i tron. Men som vår profet sade …”

Därefter följde två sidor med religiösa motiveringar till terrorism och massmord. Nilsson hade slagit upp dem och funnit argumenten helt korrekta. Det fanns bara en sak att göra – radera mailet, översättningen och orginalmailet.

Ty själavårdande kommunikation, som mailet utgjorde, var ju okränkbar.

Politiskt dubbeltänk i praktiken

Alliansens riksdagsgrupp hade samlats för ännu ett hatmöte riktat mot FRA-kritikerna.

Partisekreteraren skrek från podiet ”Bara pedofiler, knarklangare och terrorister är mot FRA. Integritet och massavlyssning är bara kodord för de som vill rasera det svenska samhället. Vi ska brännmärka terroristkramande äckel-bloggare.”

Riksdagsgruppens ledamöter svarade med ett rungande ”FRA – bra. FRA – bra. FRA - bra.”

Plötsligt rusade en tjänsteman in i salen och lämnade över en lapp till partisekreteraren.

Med än högre röststyrka och frenesi skrek partisekreteraren till riksdagsgruppen ”Alliansen är, och har alltid varit, mot den integritetskränkande FRA-lagen. FRA är en ond och socialdemokratisk organisation som inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle. Alliansledningen kommer i allians med de integritets-värnande bloggarna montera ner detta system för massavlyssning.”

Riksdagsgruppen vrålade av vrede. De hade blivit förledda av FRA-agenter. Brochyrerna med texten ”Övervakning för din skull” kastades ut genom fönstren. FRAs generaldirektör som var närvarande slets i småbitar av ett gäng rasande kristdemokrater. Finansutskottets ledamot slet ner banderollen ”FRA är din bäste vän” samtidigt som partiets informationsavdelning började skriva om historien för att passa partilinjen.

Ty Storebror hade, har och kommer alltid att ha rätt.

tisdag, september 16, 2008

Bilder från FRA-protesten

Under dagens demonstration både fotograferade och filmade jag. Bilderna ligger uppe på Flickr för allmänt beskådande och film kommer också att läggas upp när jag redigerat ned den till en mer hanterlig längd. 48 minuter råfilm tror jag inte är så kul att titta på.

Klicka på länken här för att se bilderna.

Rapport från demonstrationen - katastrof för regeringen?

Ung Vänster varnar att det kan bli som i Sovjet. "Sossar mot Storebror". Kalle Larsson, vänsterpartistisk riksdagsledamot, varnar för att staten kan vara mot dig.

Viss ironi-faktor på Hoppets demonstration på Sergels Torg. Men välbesökt och med restaurantutställning för oss som ville kombinera lyssnande med lunch. Massmedia har varit på hugget - både DN, SvD, Aftonbladet och Expressen. Frågan är hur många riksdagsledamöter som befann sig på Sergels Torg - jag såg både Lars Ohly och Peter Eriksson bli intervjuade av TV.

För regeringen har demonstrationen varit en katastrof. Tillräckligt många folkpartistiska riksdagsledamöter har redan tillkännagett att de inte tänker låta sig bli utkvittade nästa gång FRA-lagen behandlas för att blocket (s)+(v)+(mp)+(dissidenter) ska vara fler i riksdagen än (m)+(kd)+(fpl)+(c). Och det återstår tre timmar av demonstrationen ...

lördag, september 13, 2008

Kom ihåg 16 september

10:00 Samling Norrmalmstorg
11:00 Marsch över Hamngatan till Sergels Torg
11:30 Magnus Betnér - komiker och samhällskritiker
11:40 Maria Wetterstrand (Mp) - Språkrör Miljöpartiet
11:50 Johan Norberg - Författare, Fil. mag. Idéhistoria (tidigare Timbro, Nyliberalen, Frihandel.nu, Smedjan)
12:00 Magnus Andersson (CUF) - Ordf. Centerns Ungdomsförbund, Borgerligt Nej till FRA
12:10 Maria Ferm (GU) - Språkrör Grön Ungdom
12:20 Birgitta Ohlsson (Fp) - Riksdagsledamot
12:30 Alice Åström (V) - Riksdagsledamot, Vice Partiordförande, Gruppledare i vänsterns riksdagsgrupp
12:40 Camilla Lindberg (Fp) - Riksdagsledamot, Borgerligt Nej till FRA
12:50 Kalle Larsson (V) - Riksdagsledamot
13:00 Max Andersson (Mp) - Riksdagsledamot
13:10 Charlie Weimers (KDU) - Ordf. Kristdemokratiska Ungdomsförbundet
13:20 Jytte Guteland (SSU) - Ordf. Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund
13:30 Ida Gabrielsson (UV) - Ordf. Ung Vänster
13:40 Frida Johansson-Metso (LUF) - Ordf. Liberala Ungdomsförbundet, Borgerligt Nej till FRA
13:50 Amanda Brihed (NSM) - Grundare och Administratör Nätverket Svart Måndag, Demonstrationsansvarig
14:00 Agneta Lindblom Hulthén (SJF) - Ordf. Svenska Journalistförbundet
14:10 Björn von der Esch (JL) - Vice Partiordförande Junilistan
14:20 Clarence Crafoord - Chefsjurist Centrum för Rättivisa
14:30 Michael Gajditza - Juridiskt Ombud för Svensk Myndighetskontroll, Nätverket Svart Måndag
14:40 Fredrik Bergqvist (M) - Oppositionsråd Norrköping
14:50 Ev. Erik Laakso (S) - Sossar Mot Storebror
15:00 Rick Falkvinge (PP) - Partiledare
15:10 Linnéa Sjögren (F!) - Ordf. Feministiskt Initiativ Stockholm
15:20 Henrik HAX Alexandersson - Fristående bloggare och samhällsdebattör, ordförande för Frihetsfronten
15:30 Anna Serner (TU) - VD Tidningsutgivarna
15:40 Anna Troberg (PP)
15:50 Niklas Starow (NSM) - Samordnare Nätverket Svart Måndag Syd
16:00 Demonstrationen upplöses

Etiketter:

söndag, september 07, 2008

Ta chansen - fråga justitieministern vad hon tycker om FRA-lagen

Justitieminister Beatrice Ask har uppenbarligen sovit djupt de senaste månaderna, men nu vaknat och uttalat sig om offentlighetsprincipen vid rättegångar.

Långt mer intressant vore om hon i egenskap av rättsväsendets främsta företrädare uttalade sig om FRA-lagen istället för att låta amatörer, försvarsministrar eller FRA-direktörer "förklara" vad lagförslaget innebär.

Seså, Beatrice Ask. Du är justitieminister, och med det jobbet följer en lång rad av förpliktelser. Är det för obehagligt att möta kritiska frågor, eller att driva politik som du inte tror på är det bara att avgå. Eller måste Ask sitta något år till innan hon når högsta nivån på riksdagspensionen?

torsdag, september 04, 2008

En liten fågel har kvittrat i mitt öra

Personligen skulle jag inte kunna tänka mig att arbeta för en myndighet som FRA. I jämförelse skulle jobbet som hämtare av latrintunnor vara mer trevligt. Däremot har en del vänner och släktingar inte haft samma omdöme utan sökt jobb på FRA.

De som arbetar på FRA är förbjudna av sekretesslagen att avslöja något om sina arbeten men från dessa som sökt jobb där har jag fått höra en del detaljer från anställningsintervjuerna. En berättelse som jag fick mig till livs gav vid handen att den som intervjuade vägrade att uppge sitt fullständiga namn utan talade bara om sitt förnamn. Intervjun fokuserades främst på den sökandes kvalifikationer medan denne fick en ytterst knapphändig beskrivning av vad FRAs verksamhet gick ut på i detalj.

Till slut frågade dock den sökande rakt ut vad det var FRA egentligen sysslade med. Svaret från intervjuaren blev mycket kryptiskt: ”Om allmänheten fick veta vad vi på FRA gör skulle verksamheten omedelbart få läggas ned.”

Sedan jag fick höra detta har jag grubblat över vad detta innebär. Det kan som jag ser det finnas två förklaringar: Antingen är FRAs verksamhet helt meningslös och enbart ett slöseri med skattebetalarnas pengar och skulle därför helt kunnas läggas ned, eller så bedriver de i själva verket grovt lagstridig verksamhet som om den kom till allmän kännedom skulle leda till att de omedelbars kulle få stänga. Inget av alternativen verkar speciellt trevligt.

Man har också på senare tid hört rykten om bisarra beteenden hos anställda på FRA som tydligt indikerar kriminalitet och eventuellt även psykisk ohälsa. Jag ska inte sätta mig till doms över enskilda personer men man frågar sig om det är lämpligt att sådana personer får jobba vid en så kraftigt säkerhetsklassad myndighet.

I ljuset av ovanstående verkar det som om det på FRA utvecklats en osund internkultur där man håller varandra om ryggen och har en elitistisk syn på sig själva i förhållande till sin omgivning. Det är inte helt ovanligt att sådant sker på arbetsplatser och inom organisationer där insyn saknas.

Därför är min tanke att efter att FRA-lagen upphävts så bör en oberoende undersökning av FRAs verksamheter och organisation genomföras. Det är inte uteslutet att hela organisationen behöver göras om i grunden. En organisation som odlar en så unken internkultur bör inte få fortsätta sin existens. Den del av FRAs verksamhet som kan rättfärdigas, typ signalspaning mot främmande makt, skulle kunna överföras till försvarets underrättelsetjänst MUST medan annan verksamhet helt avvecklas.

onsdag, september 03, 2008

Tänkte inte på det ...

Miljörörelsen har sällan tänkt till om modern teknik i förhållande till sin politik. Kärnkraften är naturligtvis det främsta exemplet - där krav på kärnkraftens omgående avskaffande kombineras med krav på koldioxidfri värme- och elproduktion. Och där (eldrivna) tåg ska ersätta bensindrivna bilar. Varifrån el ska komma från 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året (alltså även när det inte blåser och är snötäcke över solfångarna) får vi inte veta.

En liten men känslig fråga är dock hur cancerbehandling ska skötas utan kärnkraft? Strålbehandling och undersökning av tumörer kräver helt enkelt någon form av kärnkraft och radioaktivitet. De tre reaktorer som framställer isotoper har tillfälligt tagits ur drift, vilket lett till färre undersökningar. Och eftersom isotopen halveras på 6 timmar finns det inga lager att ta av ...