tisdag, augusti 12, 2008

När man vänder på stenar ...

... kryper det fram läbbiga saker. Men de fanns där under stenen hela tiden.

FRA-lagen utformades av en grupp tjänstemän med starkt egenintresse av ett mäktigare FRA och nya arbetsuppgifter. Därför lyckades de övertala sin socialdemokratiska minister och hennes moderata efterträdare om lagens nödvändighet. Public choise i praktiken!

Argumenten för lagen var mycket svaga, invändningarna desstå starkare och behovet obefintligt. Sverige har inte utsatts för terrordåd sedan 70-talet, inte varit i krig sedan 1814 och nedrustar såväl försvar som rättsväsende / polis.

De kontrollmekanismer som ska reglera FRA:s verksamheten har inte fungerat, utan sådan information som ska kastas direkt har lagrats i åratal – minst. FRA självt medger att de inte följer lagar som hindrar deras verksamhet.

Politikerna som röstade för lagen litade blint på uppenbart felaktiga och undermåliga förklaringar från tjänstemän och partiledning.

Nu har FRA visat hysa en anställd som bajsar på felparkerade bilar och en direktör som är på flykt undan kronofogden. Sådan kompetens har FRA att anställa lämpliga personer och se till att de förblir lämliga.

Det verkligt skrämmande är dock inte ovanstående – utan att en liknande granskning av lagar, myndigheter och politikerbeslut antaligen skulle ge liknande resultat. FRA-lagen är inte ensam om att införas utan behov eller vettig konsekvensbedömning. Politiker fattar mängder av oinsatta och kontraproduktiva beslut – och kan sällan argumentera för sitt agerande. De tjänstemän som ska tillämpa lagar och förordningar kan vara knäppa, kriminella, inkompetenta eller bara lata.

Det är därför statens verksamhet ska vara liten och bestämd – så att vi medborgare och skattebetalare lätt kan övervaka den. För när den växer tappar vi kontrollen. Vilket FRA är ett praktexempel på.

söndag, augusti 10, 2008

En intressant artikel från Wired

Tidningen Wired har publicerat en mycket läsvärd artikel som alla intresserade av signalspaning och FRA-lagen bör läsa.

Jag undrar hur många av de politiker som röstade för FRA-lagen som läst den?

lördag, augusti 09, 2008

Rapport från Vaxholm


Fredrik Reinfeldts tal i Vaxholm innehöll inga direkta nyheter. Det hade väl ingen i och för sig väntat sig men för de som hoppats på en öppning i FRA-frågan var det en direkt besvikelse.

Trots att han vet att det inte finns en majoritet i Riksdagen för att behålla lagen fortsätter Reinfeldt att inta samma gamla ståndpunkt. Han klarade inte ens av att återge sina motståndares position på ett korrekt sätt, utan försökte få det att verka som om de FRA-lagskritiska debattörerna vill avskaffa all signalspaning. Till råga på detta försökte han frammana bilden av att regeringen inte skulle ha blivit adekvat informerad om krisen i Georgien om inte FRA-lagen funnits. Problemet med detta resonemang är att FRA-lagen ännu inte trätt i kraft, vilket gör att man istället leds att fråga sig om den över huvud taget behövs.

Detta logiska klavertramp i början av talet gjorde att resten av anförandet kom att svepas in i en dimma av intresselöshet. Vad spelar det för roll om regeringen har en vettig politik i fråga om utanförskap eller energifrågor om den samtidigt idiotförklarar sig själv och sina sympatisörer på ett sådant uppenbart sätt?

Statsministern gav dessutom ett ganska surmulet intryck. Jag kommer ihåg honom som han var under tiden som MUF-ordförande och kårpolitiker, och den positiva glöd som man ofta hittade hos honom då är nu helt borta. Kanske beror detta svårmod på att han innerst inne inser att han befinner sig nära slutet av sin politiska bana och allt han har att vänta av de resterande åren i Rosenbad är en fortsatt vandring ned i det politiska mörkret.

Eller så handlade det bara om att han fick syn på personer i publiken som han inte tyckte borde vara där. Finansminister Anders Borg vinkade å andra sidan glatt då han fick se frihetsfrontarna i publiken.

I övrigt gick flygbladsutdelningen mycket bra. En del från MUF blev mycket förtjusta när de fick se att Frihetsfronten delade ut flygblad. Vi träffade också en grupp med trevliga Piratpartister som var mycket inne på samma linje som fronten i den här frågan. Flera andra var också intresserade av att diskutera med oss.

Etiketter: ,

fredag, augusti 08, 2008

Flygblad mot FRA-lagen

I morgon lördag 9 augusti kommer Fredrik Reinfeldt att tala i Vaxholm kl 13.00.

Frihetsfronten kommer därför att dela ut flygblad där mot FRA-lagen. Den som önskar hänga på är välkommen. Buss 670 går från Östra Station/Tekniska Högskolan kl 11.15. Då det kan bli trångt om plats är det bra att vara ute i god tid.

söndag, augusti 03, 2008

FRA-lagen är inte unik

Beklagligtvis har även USAs befolkning drabbats av en lagstiftning liknande Lex Orwell. I det här videoklippet diskuterar den libertarianske presidentkandidaten Bobb Barr den amrikanska motsvarigheten.

Etiketter: , ,