tisdag, juli 29, 2008

Ingen sommarstiltje i bunkern


Jag trodde att staten hade som avsikt att försöka låta sommaren och semestrarna få FRA-debatten att mattas av och dö ut. En sådan strategi visade sig emellertid vara alldeles för begåvad för staten.

FRA bestämde sig för att anmäla Henrik Alexandersson till JK. Då han var på väg till flygplatsen i Bryssel för att resa till Sverige nådde han av beskedet att han riskerade arrestering då han satte sin fot i landet.

Flera personer från Frihetsfronten och Piratpartiet samlades i Arlandas ankomsthall för att med sin närvaro avskräcka polisen från ett gripande, alternativt dokumentera händelsen.

Piratpartiets ordförande Rick Falkvinge bloggade live från flygplatsen och man filmade även live och lade ut detta i direktsändning. Om detta ledde till att polisen fick kalla fötter och ställde in gripandet kan man bara spekulera om, men hur som helst anlände Henrik oskadd och i full frihet strax efter tio på kvällen.

Min egen film från ankomsten:



Förutom denna video finns en del bilder från ankomsten.

Etiketter: , ,

tisdag, juli 15, 2008

En kvarnsten runt Reinfeldts hals


Frågan om FRA-lagen har inte mattats av, den har istället tilltagit i styrka efter omröstningen för snart en månad sedan.

Fem borgerliga riksdagsledamöter har redan indikerat att de skulle rösta nej till lagen i dag. Folkpartisterna Birgitta Ohlsson, Camilla Lindberg, Cecilia Wikström och Maria Lundqvist-Brömster samt moderaten Karl Sigfrid, Att frågan kommer upp till omröstning igen är också helt klart i och med att Alice Åström aviserat att hon kommer att lägga en sådan motion.

Frågan är alltså inte om FRA-frågan kommer upp igen utan huruvida regeringen kommer att klara av att hantera den på ett värdigt sätt eller göra bort sig igen. Det mest vettiga från Reinfelts sida vore att så fort som möjligt gå ut till folket och meddela att FRA-lagen kommer att dras tillbaka och att man ämnar återkomma med en ny lag där det uttryckligen stadgas att massavlyssning utan brottsmisstanke inte får förekomma.

Detta är för övrigt en punkt som bör införas i grundlagen, på samma sätt som man där sedan 1975 stadgar att dödsstraff inte får förekomma.

Gör Fredrik Reinfeldt detta så har han inte bara visat tecken på stort ledarskap, han har också förhindrat att FRA-lagen blir en fråga i valrörelsen 2010. Som situationen nu ser ut skulle frågan bli den kvarnsten som definitivt sänker den borgerliga regeringen, men med den borta skulle han kanske kunna bli den första borgerliga statsminister som sitter kvar efter ett val sedan införandet av allmän rösträtt.

söndag, juli 13, 2008

Klaga hos Vatikanen


En aspekt av FRA-lagen som inte uppmärksammats – men som säkert inom vissa grupper är av stor betydelse – är att man kommer att kränka bikthemligheten. Alla mail och telefonsamtal som passerar Sveriges gränser kommer att avlyssnas och genomsökas automatiskt. Det innebär att också förtroliga samtal mellan präster och deras församlingsmedlemmar kommer att avlyssnas. Detta kan även komma att handla om att bikt kommer att avlyssnas.

Jag är inte religiös själv men för de som är det kan detta komma att få stor betydelse. Biktens hemlighet anses vara extremt viktig inom kyrkan. Därför borde de riksdagsmän som är religiösa ställa sig frågan vad det egentligen är som de har beslutat om.

Det kan vara en god idé att informera ledande kyrkoledare, exempelvis påven själv, om detta. Den som så önskar kan skicka e-mail till honom på följande adress: benedictxvi@vatican.va

Etiketter: , ,

torsdag, juli 10, 2008

Två hål i huvudet

I går ringde en dam från Vattenfall och undrade om jag inte ville sänka mina elkostnader.

Det låter i och för sig trevligt, sade jag. Men först vill jag ställa en fråga: Vem är det som äger Vattenfall?

Vattenfall ägs av svenska staten, svarade hon glatt. Det är Sverige som äger Vattenfall!

Jag tycker inte om staten, svarade jag med dov röst.

Detta svar hade hon uppenbarligen inte väntat sig. Hon blev tyst i flera sekunder och sade sedan stammande:

Men... men... varför det?

Det borde du väl förstå med tanke på vad staten håller på med, svarade jag. Du kan ta och lägga på nu och ringa någon annan.

Efter detta samtal antar jag att både SÄPO och FRA har noterat mig i sina register som en person man bör hålla koll på.

Etiketter: , ,

tisdag, juli 08, 2008

Vince Miller R.I.P.


Vincent H. Miller var en färgstark profil inom den amerikanska libertarianska rörelsen. Han föddes 1938 och var tidvis rockmusiker, tidningsredaktör och affärsman. 1980 grundade han organisationen Libertarian International, med syfte att knyta samman libertarianer från även andra länder än USA. På den tiden fanns det inte så många libertarianser att det räckte till att skapa fristående organisationer i de flesta länder förutom USA. Genom de internationella konferenser som LI organiserade kom många libertarianer att träffa likasinnade för första gången.

1988 gick LI samman med den amerikanska organisationen Society for Individual Liberty och bildade ISIL, International Society for Individual Liberty. Genom åren har LI/ISIL organiserat konferenser på en mängd platser. London, San Francisco, Paris, Berlin, Stockholm är några av de mer välkända orterna men också på platser som Poprad, Beitostølen, Dax och Mbabane.

I maj i år drabbades Vince av Coccidioidomycosis, även kallad ”Valley fever” när han bilade från San Francisco till Libertarian Partys konvent i Denver. Sjukdomen misstogs först vara influensa men då den inte gick över lades han in på sjukhus. Infektionen hade då hunnit sprida sig så mycket att hans liv inte gick att rädda. Han avled 28 juni vid en ålder av 69 år.

Etiketter: ,

Gud ser dem nog ändå


Ovanstående två bilder är sattelitfotografier föreställande samma plats. Den högra är hämtad från Yahoo Maps medan den vänstra är från svenska Eniro. Skillnaden är som synes markant. På den svenska bilden har man försökt dölja att det finns en massa byggnader på platsen. Frågan är dock vem man tror att man lurar. Eventuella fientliga makter eller terrorister använder sig knappast av Eniro när de lägger upp sina planer. Faktiskt kan det vara så att dessa grupper kan ha nytta av svenska myndigheters hemlighetsmakerier genom att hemliga anläggningar av den här typen lättare kan upptäckas genom att man jämför sattelitbilderna från Eniro med de från andra kartsajter. Man behöver faktiskt inte ens titta på de utländska kartsajterna, det räcker med att man tittar på Eniros egen karta eftersom alla byggnaderna finns utritade där.

Anläggningen på bilden tillhör för övrigt FRA. Den som själv vill titta på hur den ser ut från rymden kan leta upp den lätt. Den ligger på Lovön väster om Stockholm City, cirka två kilometer nordväst om Drottningholms slott. Adressen är Rörbyvägen 20 och GPS-koordinaterna är N 59° 19' 55.71" E 17° 51' 18.08" Den som vill se hur den ser ut från marken kan ta buss 323 från Brommaplan.

(Det här är i och för sig ingen nyhet, det har stått om det här i bl a Aftonbladet, men med tanke på de senaste veckornas händelser kan det vara bra att det uppmärksammas igen.)

Etiketter: ,

fredag, juli 04, 2008

Nu blir det lite reklam



Det senaste numret av tidningen Nyliberalen, nr 2 2008, har i dagarna kommit från tryckeriet och bör om inget oförutsett har hänt levererats till prenumeranterna.

I tidningen finns en mängd matnyttigt att läsa:

Henrik Alexandersson skriver om övervakningssamhället. Det är inte bara med hjälp av FRA som myndigheterna kontrollerar oss. Statens tentakler finns snart sagt överallt-

• En intervju med kriminologen Leif GW Persson som gjorts av Per Ström tar också upp övervakningssamhället.

Hans Engnell skriver om protesterna mot FRA-lagen, något som tidningen kommer att återkomma till även i senare nummer.

Dick Erixon presenterar den Republikanske presidentkandidaten John McCain och frågar sig om han kommer att bli en ny Barry Goldwater.

• Även den Libertarianske presidentkandidaten Bob Barr blir presenterad.

Björn von der Esch skriver om hur EU använder sin bedrägeribekämpningsmyndighet för att tysta kritiker.

Rola Brentlin rapporterar om CATO-institutets Milton Friedman-pris.

Till detta kommer det flera bokrecensioner, notiser och attacker.

Den som vill prenumerera på tidningen kan lätt göra det genom att betala in prenumerationsavgiften 200 kr för 4 nummer på plusgiro 449 71 84 – 4.

onsdag, juli 02, 2008

Mot Roten

Moderaterna är det enda av riksdagspartierna som inte använder sig av en blomma som partisymbol. Det har därför inkommit ett förslag om att skaffa sig en sådan symbol, nämligen en morot, alternativt ett knippe sådana.

Motivet till att ha just denna växt till partigrönsak skulle enligt uppgift vara att understryka att partiet förespråkar moroten snarare än piskan som incitament. Emellertid visar de senaste veckornas händelser på den politiska scenen att det inte är moroten utan piskan, närmare bestämt partipiskan, som används inom partiet för att bringa ordning i leden.

Därför har det nu lagts fram ett annat förslag om att införa björkriset som symbol för partiet. Ett knippe björkkvistar, sammanbundna med röda läderband skulle på ett utmärkt sätt symbolisera den interna partikulturen. De kan också symbolisera den inom partiet omhuldade tesen att enighet ger styrka. Detta knippe av kvistar kan då också kompletteras med en nedstucken yxa som får symbolisera partiledarens makt att hugga av den politiska karriären för de uppstudsiga riksdagsledamöter som inte följer partiet linje i alla frågor.

Spöknippen av den här typen har länge använts som symboler för statens totala makt över undersåtarna. De var populära i det gamla Rom, en sådan finns också i Frankrikes statsvapen och förekommer också i den svenska polisens emblem.



(Ett tack till Ricard Nordberg för tipset.)

Etiketter: , , ,