onsdag, april 23, 2008

Den svenska sjukan, hos sjuksköterskor

Sjuksköterskorna strejkar, missnöjda med sina låga löner.

Det är lätt att avfärda deras krav med att de jobbar på en politiskt reglerad monopolmarknad och att sjuksköterskorna borde byta arbetesgivare. Sanningen är dock mer komplicerad än så.

Problemet är att Sverige har bland världens mest sammanpressade löner. Tre-fyra års universitetsstudier ger helt enkelt ingen större utdelning jämfört med att börja jobba direkt efter gymnasiet. Detta försvåras av att skattesystemet slår till med höga skatter vid internationellt sett låga inkomster.

I ett vettigt land skulle såväl sjuksköterskor som lärare få betydligt högre lön än idag, och dessutom få lägre skatt på lönen. Men att kritisera dessa grundläggande fel vore att kritisera två heliga politiska kor: idén om löneskillnader som något i sig ont och höga skatter som något i sig gott. Sådant gör man inte ostraffat i ett land där moderata ministrar driver och hyllar sosse-politik.

Därför för sjuksköterskorna en kamp de inte kan vinna. Och det är därför driftiga sjuksköterskor tar välavlönade vikariejobb eller flyttar till Norge.

torsdag, april 17, 2008

Varför jublar de inte?

Anhängarna av restriktiv narkotikapolitik brukar hävda att polisen behöver större befogenheter och resurser, att domstolarna kan döma ut strängare straff och att en mental nolltolerans mot narkotika uppnås hos allmänheten.

Förenade Arabemiraten uppfyller alla dessa krav. Där ertappades britten Keith Brown med 0,003 gram kannabis (mindre än ett korn strösocker) på ena skon. Och eftersom landet har det regelsystem som en del vill införa i Sverige dömdes Keith till fyra års fängelse.

När får vi höra hur de svenska förespråkarna av en restriktiv narkotikapolitik jubla över detta goda exempel? Eller ogillar de att folk riskerar att inse vad ett narkotikafritt samhälle skulle innebära?

Läs mer på BBC

onsdag, april 09, 2008

Symbolpolitik och fjanteri !

Kvinnorna ska räddas, utropar Claes Borgström och kräver obligatoriskt fängelsestraff för sexköpare. Idag är påföljden för brott mot sexköpslagen högst sex månader – Borgström vill höja straffet till ”åtminstone” ett års fängelse.

– Övergreppet mot en kvinna man köper sex av är ett betydligt allvarligare brott än att till exempel snatta i en affär.

-De här kvinnorna är utnyttjade och befinner sig i en underordnad ställning, under totalt inflytande av den som köper sex.

Utan tvivel kommer den japanska affärskvinna som besöker Sverige med sin lika japanska boy-toy och kastas i fängelse för sexköp förhindra många framtida övergrepp mot kvinnor. Alla homosexuella män som köper sex av andra män naturligtvis ska in i fängelse. För kvinnornas skull.

New York-guvernören Eliot Spitzer visade nyligen hur maktförhållandet prostituerad – sexköpare kan se ut. När tidningen New York Times publicerade nyheten dog Spitzers karriär. I just detta fall var det polisen som stod för avslöjandet, men det hade lika gärna kunnat vara den prostutierade som tipsade massmedia. Bevismaterial brukar ju inte saknas i prostitutionsfall.

Och efter att på Frihetsfrontens förra talarkväll lyssnat på Petra Östergren inser jag att Borgström inte en enda gång refererar till de prostituerade själva, utan omyndigförklarar dem kollektivt. Det är ju bekvämast så …

Att justitieministern instämmer i förslaget stärker bara bilden av att verkligheten lämnat den politiska byggnaden.