söndag, oktober 28, 2007

Domedagen är inte riktigt här

Mänskligheten fascineras av domedagsprofetsior. Är det inte ett djuptfryst New York i filmen The Day After Tomorrow så är det ett invaderat Sverige i boken Operation Garbo.

En rik källa till domedagsprofetsior är miljöförändringarna. Den globala uppvärmningen kommer inte bara att smälta polarisarna och dränka oss. Uppvärmningen kommer också ändra klimatet och orsaka fler och större orkaner, skogsbränder, sjukdomar och andra katastrofer.

Tidskriften Popular Mechanics gottar sig rejält åt katastrofer av olika slag. Till exempel temanumret ”De tio värsta katastroferna”. Fast Popular Mechanics har, till skillnad från Al Gore, kollat upp fakta.*

1910 brann delstaten Montana upp i en gigantisk skogsbrand som pågick i över en månad.

1918 drabbade spanska sjukan världen med sammanlagt kanske 50 miljoner döda.

1925 drog en 1,5 kilometer bred tornado fram genom USA och dödade 700 personer.

1938 slog en storm till mot New England och dödade närmare 700 personer.

1974 uppstod 148 tornados i hela 13 delstater. Efter 13 timmar hade 330 personer dött.

1993 föll metervis med snö på bara någon dag över USAs östkust. 318 dog.

2005 drog orkanen Katrina in över USAs sydkust och dödade sammanlagt 1300 personer.

Noterar ni något underligt med årtalen? De är inte koncentrerade till slutet av tidsperioden, trots att vi utlovats fler naturkatastrofer i takt med att vi inte följer Kyoto-avtalet. Tvärtom är de slumpmässigt utspridda över 101 år.

Efter att ha läst artikeln verkar också människans förmåga att förhindra och lindra katastrofer hela tiden öka. 2005 tog det 100 000 räddningsarbetare tre dagar att komma till undsättning efter Katrina – något brandmännen 1910 bara kunde drömma om.

Och för er som noterade antalet döda i Katrina-katastrofen: 1900** drabbades Galveston (också på USAs sydkust) av en orkan. Antalet döda den gången var mellan 6 000 och 12 000.

* Jag räknar inte med två jordbävningar och ett vulkanutbrott.

** Artikeln bara tar upp katastrofer 1906-2007


lördag, oktober 27, 2007

Global uppvärmning ett verkligt hot

Frågan om global uppvärmning är något som uppmärksammats starkt under senare tid. Även om det finns tvivlare verkar det finnas en stor enighet om att hotet måste tas på allvar.

Det verkar som om det nu kommit slutliga bevis för att hotet från global uppvärmning är äkta. Entydiga rapporter visar att inte bara jorden är drabbad. Faktum är att från hela solsystemet inkommer rapporter om alarmerande temperaturökningar.

Planeten Venus är sedan många år den hårdast drabbade. Där ligger temperaturen redan på flera hundra grader Celsius, vilket gör alla former av liv omöjligt.

Även från Mars har rapporter inkommit som visar att planetens polarkalotter är på väg att krympa på grund av temperaturökningar. Även på Jupiter och Saturnus visar observationer sker det ökningar av temperaturen.

Neptunus största måne, Triton, har visat upp tecken på temperaturökningar. Till och med på Pluto ökar temperaturen.

Det var alltså hög tid för Al Gore att erhålla Nobels fredspris för sina varningar. Människans utsläpp av koldioxid hotar inte bara jordens klimat utan även det övriga solsystemet.

Något måste genast göras. Vi kan inte tillåta mänsklighetens kortsiktiga strävan efter bränsle att orsaka denna kosmiska katastrof!

Eller…

Etiketter: , ,

fredag, oktober 19, 2007

Inatt jag drömde ...

Norska fredspriskommitten ger alla framtida fredspris till amerikanska militären, och avvecklar därefter sig själva.

"We got the message," said Ola Oppigardem, Committee Secretary and former leader of the Norwegian Labor Party. "The Gore prize was what did it. We acknowledge that the warming of the Earth's surface is an important issue that deserves careful scientific study, but we didn't realize that Gore was an egocentric Luddite who specializes in creating hysteria and false science. Because we closely follow the consensus media for our news, those facts were simply not available to us. This outpouring of information from concerned people everywhere caused us to reappraise our entire reason for being. We discovered we had none."

Added Senator Inouye who was also wounded defending Europe in World War II, "I always thought the peace prize was a bunch of crap given to whiney, self-aggrandizing, busybodies by a bunch of self-important, narcissistic gullible, retired, left-wing, Norwegian, gasbag politicos. These awards may cause me to consider thinking about possibly reassessing my opinion."

onsdag, oktober 17, 2007

Kvotering = förnedring

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann har meddelat att hans parti har för avsikt att införa könskvotering inför de allmänna valen 2009 och 2010.

Då jag vid de senaste riksdagsvalen röstat på detta parti har jag också valt att kryssa kandidater. Varje gång har det kommit att bli kvinnor. Anledningen till att de fått mina röster har dock inte varit att deras kön spelat någon roll, utan för att de enligt min mening varit vettiga personer som jag bedömde det skulle driva en marknadsliberal politik.

I och med detta utspel framgår det dock tydligt att den moderata partiledningen är av uppfattningen att partiets kvinnor är av så låg kvalitet att de inte klarar av att konkurrera med män på lika villkor, utan måste hjälpas fram med hjälp av kvotering.

Efter detta underbetyg från partiets ledning kan jag knappast göra något annat än att välja att kryssa en man vid nästa val. Om jag alls kommer att tycka det värt att rösta...

Etiketter:

måndag, oktober 15, 2007

Tandläkare by yourself

Efter att ha sett Sicko funderade jag på om det var värt att blogga något om filmen. Michael Moore har ju helt lämnat dokumentärfilmandet och bara berättat om enskilda människors upplevelse av amerikansk, brittisk och fransk sjukvård. Och sådana berättelser är det svårt att argumentera mot, även om flera av amerikanerna verkade vara av typen som skulle försöka försäkra sina brinnande hus.

Men följande notis säger en hel del om kvaliteten på Michael Moores research inför filmen: 5% av britterna har dragit ut sina egna tänder i brist på tandläkare.

Valerie Halsworth, 64, told British television's GMTV she had removed seven of her own teeth using her husband's pliers when her toothache became unbearable and she was unable to find an NHS dentist willing to treat her.

Detta i den solidariska sjukvårdens hemland England, som fått absurt stora anslagshöjningar de senaste åren.

Inget är så dyrt som när det är gratis, sägs det. Och inget verkar vara så svårtillgängligt som när det är "allmänt".

torsdag, oktober 11, 2007

Man blir så matt...

EU tänker bygga en biograf i Bryssel. I den skall Europaparlamentets 785 ledamöter se tre olika filmer. Dessa täcker ämnen som prostitution, sadomasochism, invandring och abort.

Sedan får EU-parlamentarikerna rösta fram en vinnare bland de tre filmerna. Den skall därefter översättas till EU:s alla 23 officiella språk.

Den vinnande regisören kommer att belönas med en prispokal förställande... Babels Torn!

Därefter skall biografen i Bryssel rivas.

Projektet kostar ungefär 3,25 miljoner kronor - och är till för att markera "the moment when the European Union is celebrating its founding texts and is in the process of drafting a new treaty".

Ur nyhetsbrevet Medieskugga.se

Etiketter: , ,

tisdag, oktober 02, 2007

Schyffert och Schyman

Gudrun Schyman tycker att det är bedrövligt att det är så stor övervikt bland män bland komiker. Detta omskrivs på Henrik Schyfferts blogg.

Schyffert gillar Gudrun Schyman och tycker att hon är ”rolig och smart” och har även ”röstat på henne flera gånger”. Men Schymans antydningar om hur man ska komma tillrätta med den manliga slagsidan när det gäller komiker skrämmer Schyffert.

Schyffert inser att det ju blir helt knasigt om en chef ska ”kvotera in en tjej, som inte är tillräckligt rolig, att stå bredvid Robert Gustafsson i en sketch”.

Problemet är enligt Schyffert att Schyman den här gången har åsikter ”om nått hon inte är insatt i”.

Ja, hon har åsikter om saker hon inte är insatt i och dessutom har hon otrevliga kollektivistiska lösningar på problemen. Men det gäller inte bara den här gången utan nästan jämnt. Att Schyffert uppmärksammar just detta beror sannolikt på att hon just var inne och trampade runt på just hans expertområde.