tisdag, januari 31, 2006

Osannolikhetslära

Vad är troligast:

1) En läkare knäcker extra som dörrvakt

eller

2) En besökare på Crazy Horse som efter midnatt inte är dyngrak?

Inte undra på att konspirationsteorierna börjar komma smygande så smått.

Moggens drömkvinna

SSU-ordföranden Anna Sjödin påstås enligt Aftonbladet ha festat i nio timmar innan hon hamnade i bråk med Crazy Horses vakter. Trots detta var hon enligt egen uppgift inte full. Sjödin borde således vara en utmärkt kandidat som efterföljare till regeringens egen mjölkdrickare Bosse Ringholm. Äntligen kan Morgan Johansson visa upp en svensk som för ett så nyktert leverne att hon till och med är nykter efter en nio timmars krogrunda. Där ser ni att den Svenska Alkoholpolitiken funkar.

måndag, januari 30, 2006

TV - tips

I kväll 20:30 visar SVT2 programmet "Drömsamhället" där bland annat Johan Norberg medverkar. (Programmet går i repris 1/2 i SVT1, 3/2 i SVT1, 6/2 i SVT1)
Även de övriga delarna verkar intressanta så det kan vara värt att titta på den statskontrollerade televisionen framöver.

Hoppas hon är skyldig

Efter att ha sett Anna Sjödin i SVT Morgon kan jag bara säga att jag hoppas att hon är skyldig. Det är sällan man ser ett sådant arrogant uppträdande. I stället för att säga vakten kallade hon "den där killen" genomgående med förakt i rösten.
Sedan borde någon för skojs skulle kontrollera vem som betalat kvällen på Crazy Horse. Det skulle vara lite roligt om det är SSU som stått för fiolerna.

Ett steg på väg...

Det är jobbigt det där med yttrandefrihet. Folk kan skriva och tycka saker som man inte håller med om, saker som man kanske till och med anser är direkt otrevliga. Som till exempel att den grabb man håller på i den religiösa fotbollsmatchen är en mindre trevlig kille. Då är det tur att FN finns så att man har någonstans att gråta ut och hoppas att storebror kommer att ta hand om saken.

Vore det inte bättre att plocka bort jobbiga delar, som till exempel yttrandefriheten, även från demokratiska stater? I så fall skulle vi kanske vi snart ha demokrati i alla världens länder. Och demokrati har ju trots allt en trevligare klang än diktatur, skurkstat eller terrorregim, även om det skulle vara nästan samma sak.

söndag, januari 29, 2006

Ungdomsförbund?

Enligt uppgifter i bland annat Dagens Nyheter greps SSU:s ordförande Anna Sjödin i natt. Nu skall jag inte diskutera sakförhållandet i vad som hände utan det faktum att Anna Sjödin som 28-åring tillträder som ordförande i ett ungdomsförbund.
Detta är i och för sig inget nytt att SSU-ordföranden är så pass gammal som 29 som Anna Sjödin fyller i år. Anna Lind var 33 år när hon avgick som ordförande. Tro inte heller att detta är något som SSU är ensamma om. Den nuvarande EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark var 32 år gammal när han avgick som MUF-ordförande.
Om man nu skall vara ordförande i ett ungdomsförbund, borde man då inte vara i den ålder då man kan sägas vara ungdom?

lördag, januari 28, 2006

Manlig chauvinism

Idag utanför det lokala köpcentrat blir jag erbjuden ett flygblad. När jag tittar på flygbladet visar det sig vara något från Feministiskt initiativ.

Det visar sig att det står fem kvinnor och kampanjar vid ingången till köpcentrat. Jag har sällan känt mig så manschauvinistisk som när jag studerade de kampanjande kvinnorna och kunde konstatera att två av dem var skitsnygga.

fredag, januari 27, 2006

Hej då EMU?

När den gemensamma EU-valutan Euro infördes för 5 år sedan gav nationalekonomen Milton Friedman de deltagande länderna rådet att magasinera sina gamla nationella sedlar och mynt för att snabbt kunna återinföra dem när EMU havererade. Han gav projektet högst 10 år.

Att EMU är skakigt har nu även de som var med om att införa det kommit till insikt om. EU:s tidigare kommissionär Fritz Bolkenstein menar att framtidsutsikterna (från EU:s synvinkel) är dystra. Det ser m.a.o. lust ut för oss som har ett annat perspektiv än Bryssels. (från HAX)

måndag, januari 23, 2006

Microsoft känner din smärta ...

Som Windows-användare får man allt som oftast upp rutan "Programmet har havererat. Vill du informera Microsoft om att de skriver sunkig programvara?"

Nu har dock Microsoft drastiskt förbättrat sin kundservice. Titta!

Promenader dödar

Även om jag själv befinner mig i exil och därför inte kan bekräfta uppgifterna har jag ändå erfarit att det är tämligen kallt i Sverige. Undra om det möjligen kan ha gjort de rökare som för ett halvår sedan hyllade rökförbudet på krogen en aningen mindre positiva? Åtminstone dem som, trots att de i somras hävdade att 'de bara röker för att alla andra gör det', fortfarande då och då masar sig ut i kylan för att smygröka och frysa ihjäl samtidigt. Dubbla livsfarligheter, dubbelt så bra.

I Japan, där jag för närvarande befinner mig finns förvisso inget rökförbud på krogen. Det tycks inte behövas eftersom japanerna där tycks vara för upptagna med att supa sönder sina levrar för att hinna med att dra ett enda bloss. Däremot har japanerna upptäckt en annan dimension av förbudsivrandet. Tämligen ofta kan man nämligen se skyltar som uppmanar folk att inte röka medan de går. Orsaken är troligen att om man gör det i rusningstid finns det en rätt stor risk att man omedvetet tänder eld på någon. Därför kan inte heller se dylika skyltar på ställen där de inte är några folkmassor.

Förhoppningsvis får Morgan Johansson aldrig reda på det här. Han och hans kollegor skulle inte låta ett sånt förbud stanna vid att förbjuda rökning i folkmassor, förmodligen skulle de utsträcka förbudet till att gälla även gatorna i Skänninge (även de dagar på året då det inte är vare sig Skenninge marken eller Medeltidsmarknad). Och varför stanna vid gående? Varför skulle man få röka när man står eller för den delen sitter ner? Nej, det är nog bäst att Morgan aldrig får veta. Jag borde nog radera den här bloggposten.

fredag, januari 20, 2006

Mer Reagan

Samtidigt som det uppmärksammas här och var att det var 25 år sedan Reagan svor presidenteden har han och Barry Goldwater blivit aktuella också för dagspolitiken.

Republikanska partiet i USA behärskar mer eller mindre alla politiska instanser i USA, samtidigt visar partiet att man fortsätter traditionen att vara det parti som expanderar den amerikanska staten och partiet är på väg att bli idélöst. Gruppledaren Tom Delay är på väg ut och Republikanska partiet försöker desperat att revitalisera sig själva och gå tillbaka till sina grunder. Och då är det inte statssocialistiska konservativa man vänder sig till. Nej, istället är det det liberala arvet efter presidenten Reagan och senatorn Barry Goldwater man vänder sig till.

Det är dags för Republikanerna att visa att man är skattesänkarpartiet nummer ett och att även om partiet inkluderar både konservativa och liberaler så är det staten som skall maka på sig till förmån för medborgarna.

Skål för Reagan ska det va'

Idag är det 25 år sedan Ronald Reagan svor presidenteden. I sitt installationstal sa han bland annat "In this present crisis, government is not the solution to our problem. Government is the problem". Med tanke på vilka genomgripande förändringar i världen Reagan lyckades genomdriva och inspirera är det väl värt en skål dagen till ära.

(Noteras bör att ovanstående citat brukar citeras utan "in this present crisis". Det får en annan innebörd med det tillägget.)

torsdag, januari 19, 2006

Institutionell konkurrens vinner i längden

Konflikten kring nya regler för lastning och lossning av gods i EU-områdets hamnar rasar som bäst. Mycket har skrivits i ämnet men den skarpaste analysen återfinner man dock på (annars mycket EU-vänliga) ledarsidan i gårdagens Financial Times. Deras linje kan sammanfattas enligt följande.


1. Det viktiga är konkurrensen mellan hamnarna, så länge det finns flera hamnar att välja på kommer hamnarbetarfackens möjligheter att ställa orimliga krav att vara begränsade eftersom lastning och lossning då kommer att flytta till en annan hamn och hamnarbetarna blir utan jobb.

2. Syftet med EU:s förslag att centralisera beslutsfattandet över hamnarna har inget med omtanke om dem som eventuellt skulle drabbas av det imaginära problemet som beskrivs i 1, utan handlar om att flytta bestämmanderätten på ytterligare ett område från medlemsländerna till Bryssel.

Sålunda kan man se att Transport och andra som försvarar den nuvarande ordningen – även om det på sina håll sker med olagliga och olämpliga metoder – gör oss liberaler, ja alla som vill ha ett fritt och konkurrenskraftigt näringsliv, en tjänst. De som hejar på Bryssel har samtidigt hoppat i galen tunna.

onsdag, januari 18, 2006

"Destruktiv identitet"

Jared Diamond har skrivit en mycket tänkvärd bok med titeln Undergång : civilisationernas uppgång eller fall.

Boken går genom en rad civilisationer som antingen fullständigt gått under eller reducerats, och försöker hitta några gemensamma faktorer. Nordbornas kolonisation av Grönland, mayarikets fall och anasazi-folkets försvinnande skildras, men även modernare fall som Rwanda.

En av Diamonds grundläggande teser är att även i övrigt rationella människor har oerhört svårt att ge upp rent kontraproduktiva beteenden, eftersom dessa beteenden ofta definierat hela civilisationen.

Påsköns innevånare lade ner oerhörd energi på sina stenstatyer - Diamond beräknar att upp till 25% av all matproduktion på ön gick åt att försörja stenhuggarna och de som flyttade och reste statyerna. I och med denna staty-frenesi höggs alla träd på ön ner, jorden överutnyttjades, fågelarter utrotades och den förvånansvärt avancerade civilisationen havererade fullständigt. Men eftersom stenstatyerna definierade Påskön var det ingen som i tid sade: ”Men vänta nu, vad i helsike håller vi på med?”.

De nordbor som koloniserade Grönland såg sig själva som kristna boskapsägare - och prioriterade därför import av nattvardsvin framför att importera nyttoprodukter som järn. Likaså lade de ner enorm energi på att behålla sina kor när klimatet försämrades istället för att börja imitera eskimåernas jaktmetoder. I valet mellan att jaga valross för att kunna byta betarna mot färgat glas i kyrkorna eller att åka till Nordamerika för att hugga timmer till nya fartyg valde nordborna konsekvent det förstnämnda. Till sist de inte längre kvar hade några fartyg och kunde inte åka till Nordamerika - eller lämna Grönland.


Jag instämmer i Diamonds tes, men för mig är bilden av förändringsovillig civilisationsförstörare inte en amerikan i bensinslukande SUV, utan av Göran Persson. När han säger ”Vi socialdemokrater* vet bäst. Därför ska vi disponera dina pengar och bestämma vad och hur du ska konsumera. Så har det varit, och så kommer det alltid att bli. Pratet om globalisering, EU-anpassning, och ändrade värderingar är bara rykten. Den statistik som visar på minskat nyföretagande, katastrofal kvot försörjda/försörjande eller enorma förluster pga stoppade privatiseringar ljuger.” hör jag ekon av vad som antagligen sades under de sista åren på Grönland.

Förhoppningsvis kommer svenskarna (och alla innevånare i socialdemokratiska länder) lyckas bättre än nordborna på Grönland och anpassa sig efter 2000-talets verklighet istället för 18-och 1900-talets fantasier. Fast statistiken verkar inte vara på vår sida …

* i alla partier

tisdag, januari 17, 2006

Bara köttslamsor kvar

För den som gillar att läsa när ens meningsmotståndares attack mals ned till i bästa fall köttfärs rekommenderas debatten mellan Per Wirtén i ena ringhörnan och Johan Norberg i den andra på Expressens kultursida. Wirtén är knockad i den första ronden.

Bara en sak om bubblor i ekonomin, att investerare får överdrivna förhoppningar om framtiden är inget ovanligt. Redan på 1600-talet kraschade marknaden för tulpanlökar i Holland. Så att det kommer att hända igen någon gång i framtiden torde inte vara någon speciell högoddsare.

måndag, januari 16, 2006

Bodströmstaten

Missa inte Pär Ströms debattartikel om (s) övervaknings- och kontrollsamhälle i dagens Svenska Dagblad.

"När Thomas Bodström säger att "polisen behöver den här informationen" ska vi inte gå in i en diskussion om graden av polisiär nytta.
I stället ska vi börja i en annan ände: som fria medborgare har vi rätt att ha vårt privatliv ifred - utan att motivera varför."


Länk till SvD Brännpunkt

Länk till Pär Ströms site Stoppa Storebror

fredag, januari 06, 2006

Vänsterpartiets freakshow

Som Henrik Alexandersson konstaterar på sin blogg pågår en freakshow på Vänsterpartiets kongress. Den stora stjärnan är Mikael Grapenholt från Östra Göinge.
Mikael Grapenholt yrkar i sin motion på att Sverige skall införa ekonomiska sanktioner mot USA. Han vill dessutom att amerikanska medborgare nekas inträde till Sverige och att de amerikanska medborgare som bor i Sverige utvisas om de inte avsäger sig sitt amerikanska medborgarskap. Det låter som ett eko av en Sverigedemokrat. (Sedan undrar jag vad han tycker om de indianer som bor i reservat i USA och har amerikanskt medborgarskap. Skall även de förvägras inträde?) Partistyrelsen avslår motionen med motivering att det inte skulle skada USA särskilt mycket.
Det intressanta är inte så mycket den vansinniga motionen som att en sådan här person ens kan delta som kongressombud. Om Mikael Grapenholt får plats undrar jag i mitt stilla sinne vad det är för muppar och kufar som inte fått delta. Jag ryser vid tanken på att det är ett sådant här parti som bildar regeringsunderlag. Det är nästan så att jag kan tänka mig att rösta i nästa val...

torsdag, januari 05, 2006

Eftertankens krämiga cappuccino

Jag har förstått att min bloggpost ”Boutique Neo öppnar snart” av en del har tolkats på annat sätt än det avsedda. Överklassdamen symboliserar Neos redaktion och INTE dess chefredaktör som person. Den förmögne maken är finansiärerna och INTE någon annan person eller grupp. Med den icke avsedda tolkningen blir inlägget till ett personangrepp som jag inte vill kännas vid.

Min kritik av Neo bottnade delvis i irritation över den trista nedläggningen av Smedjan. Jag såg Neo som en ersättare. Denna koppling är möjligen orättvis och Neo bör bedömas för sig. Kritiken kvarstår dock i sak. Liksom en överklassdams boutique framstår magasinet som väldigt snävt nischat.

I ett självkritiskt ögonblick efter mitt inlägg om Neo insåg att jag nog fokuserat väldigt mycket på att hacka på folk i mina bloggposter. Min ton har nog ibland varit onödigt hånfull. Ett försenat nyårslöfte blir att försöka vara lite trevligare och även fokusera på det positiva. En bra inledning på denna nya giv blir att berömma hedersmännen Carl Rudbeck och Kristian Karlsson som tillsammans drivit Smedjan på ett utmärkt sätt. Att Smedjan nu – utan någon tillfredsställande förklaring – går i graven tycker jag är mycket tråkigt.

onsdag, januari 04, 2006

Bara början

"Ett fullt utbbygt system skulle ge intäkter om två miljarder årligen" meddelade Annika Billström i SVT24 igår. Vi kan sålunda räkna med kraftigt höjda biltullar i framtiden om Billström får som hon vill. Intäkterna från det sk "Stockholmsförsöket" är bara på 150 miljoner kronor på årsbasis.

I går hintade Billström till SvT även om att det kan bli tal om vägtullar även inne i Stockholm.

Det kommer säkert mera. Politiker som har fått en ny skattebas släpper den sällan. Glöm exempelvis inte att omsättningsskatten (numera momsen) infördes "tillfälligt" 1960 och var då 5 procent. I dag är den statens viktigaste intäktskälla.

måndag, januari 02, 2006

Boutique Neo öppnar snart

Överklassdamens boutique på Östermalm säljer dyra och exklusiva kläder. Få har råd med dem, men i bekantskapskretsen handlar man friskt och är dessutom köpstark. På så vis hjälper man verksamheten. Detta räcker förhoppningsvis för att den bräckliga rörelsen inte ska gå omkull. Som väl är finns den förmögne maken i bakgrunden som gärna vill att hans hustru ska ha något att göra på dagarna. Om det verkligen skulle krisa skjuter han till en slant.

Huvudsaken är att överklassdamen själv får sälja den typ av exklusiva kläder som bara hon och några få till har råd med och gillar.

Varför öppnade hon sin boutique?

Själv svarar hon att det var för att så många människor tjatade på henne. Dessa människor återfinns nästan uteslutande i hennes egen bekantskapskrets -- men där utgör de å andra sidan en väldigt stor del.

I en marknadsekonomi så blir de företag som appellerar till stora, breda grupper ofta mycket framgångsrika. Därför går Hennes & Mauritz bättre än överklassdamens boutique. Att säga att man jobbar på Hennes & Mauritz är dock socialt självmord i hennes bekantskapskrets, även om verksamheten går bättre. Det handlar om social prestige. Hon nedlåter sig helt enkelt inte till att arbeta på Hennes & Mauritz. Inte ens som butikchef.

Magasinet Neo utkommer snart med sitt första nummer. Då får vi se den exklusiva boutiquens motsvarighet i tidningsvärlden, i alla fall att döma av vad som hittills visats av innehållet (ett exempel).

Ett Hennes & Mauritz för liberala idéer är nog svårt att skapa, men Smedjan hade nått en bit på väg. Möjligen på grund av sin alltför plebejiska och folkliga image har nu Smedjan lagts ner. Istället dyker Neo upp.

Det är svårt att föreställa sig att Neo blir något annat en exklusiv boutique för synnerligen tjusiga finliberaler, men man kan ju alltid hoppas.

Mer om vapen

Det är inte bara på Moderskeppet som vapenfrågan tas upp. Även den vänsterinriktade Det Progressiva USA har intresserat sig för frågan. Florida ändrade nyligen nödvärnsreglerna. Dessa hade tidigare varit ytterst restriktiva och fordrade bland annat att ett brottsoffer först skulle behöva försöka fly från platsen (exempelvis om en brottsling trängde sig in i dennes bostad eller blev hotad med kniv) för att våld skulle räknas som nödvärn. Efter ändringen krävs inte detta längre utan den som blir angripen kan precis som enligt den svenska nödvärnslagen direkt tillgripa våld i en dylik situation. Detta upprör – föga förvånande – den Bay Area-baserade bloggaren.

”Jag har sett den här lagen försvarar av åtminståne en svensk bloggare. Att någon bloggare i den svenska bloggosfären skulle vara galen nog att försvara den här lagen visar också hur radikalt höger en - förhoppningsvis liten - del av den svenska bloggosfären faktiskt är. Precis varför det är så vet jag inte. Kanske för att de inte får något gehör för sina extrema åsikter på annat sätt.”

Till dem som uppenbart försvarar en sådan lag hör sålunda exempelvis Sveriges riksdag: En institution – som inte ens med San Fransisco-mått mätt - skulle kunnas ”radikal höger”.

Undra vad det är med vapenfrågan som får folk att släppa på allt vad sanns och förnuft heter?

Verkligheten skjuter ner Enströms förbudsplaner

Ordföranden i Riksdagens vapenförbudsgrupp moderaten Karin Enström skrev i våras om att de svenska vapenlagarna var för slappa och framhöll istället El Salvador som föredöme. Så här går det till där:

Många dog när El Salvador firade

Nyårsfestligheterna i El Salvador slutade med 33 döda och 89 skadade, uppger TT-AFP.Många av de döda och skadade var offer för skottlossning. Enligt tradition firar många i El Salvador in det nya året genom att skjuta med handeldvapen. 22 av de döda ska ha träffats av förlupna kulor.

Att Enström valde just El Salvador som exempel på ett land med bra vapenlagar beror sannolikt på att hon är genuint okunnig i ämnet (den som hade velat hitta ett land med stränga vapenlagar och låg brottslighet hade kunnat välja exempelvis Japan som exempel istället).

Den som har en mindre förutfattad mening i frågan borde istället ta intryck av exemplet och se att vapenbrottslighet (om man nu skall kalla det El Salvadoranska ”nyårsfirandet” brottslighet) inte är en funktion av lagstiftningen utan av kultur. Precis som drakoniska straff för vapeninnehav inte hindrar folk att skjuta i luften med skarp ammunition på platser som El Salvador eller Gaza (palestinska myndigheten har totalförbjudit vapeninnehav för andra än PLO/Fatha-folk) kommer sannolikt vi i Sverige inte börja fira nyår genom att dra av salvor i luften om de svenska reglerna skulle bli mindre repressiva.