måndag, december 18, 2006

Rätten till sin död

I söndagens SvD fanns en lång och mycket välskriven artikel om den 47-årige Mats Perssons sista dagar innan han åkte till en klinik i Schweiz för att få hjälp att dö. Han hade ledsnat på den pina som sjukdomen ms gav honom varje dag. Och eftersom lagen i Sverige förbjuder människor att få dödshjälp var enda möjligheten att åka utomlands.

Rätten att få bestämma över sitt eget liv borde även omfatta rätten att bestämma över sin egen död. Men så är det inte i Sverige. Här får inte en svårt sjuk människa göra slut på sitt eget lidande på ett skonsamt sätt.

En vanlig instinktiv tanke brukar vara att likna aktiv dödshjälp med de s.k. eutanasianstalter som fanns i Hitlertyskland, där läkare tog livet av folk i stället för att vårda dem. Jämförelsen är förstås bisarr. Det man sysslade med i Tyskland var inte dödshjälp. Människor, både vuxna och barn, fördes till anstalter under förevändningen att de skulle få hjälp och vård och dödades i all hemlighet. De anhöriga fick sedan ett kondoleansbrev med en påhittad dödsorsak.

Den dödshjälp som exempelvis kliniken Dignitas i Schweiz erbjuder handlar om att vuxna människor vid sina sinnens fulla bruk erbjuds hjälp att avsluta sina liv i någorlunda värdighet. Personen måste skriva under juridiska dokument som styrker detta och processen kan avbrytas när som helst innan den dödliga drycken tas.

Frågan måste hållas vid liv. Bara det faktum att åtta av tio svenskar, enligt undersökningar, är för aktiv dödshjälp bådar för att debatten kan hållas levande. För motargumenten är få.

3 Comments:

At 18 december, 2006 21:17, Anonymous Anonym said...

Great minds think alike:
http://haggosyren.blogspot.com/2006/12/rtten-till-dd.html

 
At 22 december, 2006 12:17, Blogger Erik M, Uppsala said...

En metafråga: Har ni kastat ut alla andra skribenter?

 
At 22 december, 2006 18:06, Blogger Henrik Alexandersson said...

Nej då. Vi har bara gått över till nya Blogger. Skribenterna kommer att dyka upp i takt med att de också gör det...

 

Skicka en kommentar

<< Home