fredag, november 24, 2006

Nya moderater, gamla idéer

Om det var någon som hoppades att det här med de "nya moderaterna" bara var ett knep för att locka gamla s-väljare och vinna valet, kan ni sluta hoppas nu. Det går knappast en dag utan att moderaterna lanserar rena s-förslag eller låter som välpolerade sossar. En snabb titt på partiets hemsida bekräftar detta. Det första som möter besökaren är rubriken "Välfärden går före skattesänkningar".

Och titeln är inte missvisande, för artikeln är ett enda långt försvarstal av den svenska välfärdsmodellen och fullt av gammal socialdemokratisk retorik. Det talas om att "hålla samman Sverige". Kommunerna ska helst inte sänka skatten eftersom det kan skada välfärden. Politiken ska inte osynliggöras utan stärkas. Människor ska inte bara se till sig själva. Reinfeldt konstaterar slutligen att förnyelsen av partiet ska fortsätta. Persson har faktiskt erkänt att moderaternas vänstertsväng bidrog till den röda valförlusten (läs en kul Flamman-intervju med en svärande Persson här!) Längre ned står att läsa att "Klimatfrågan är vår nya utmaning!" Moderaterna ska nu föra en aktiv miljöpolitik, hävdas det.

Om detta fortsätter finns det knappast något idémässigt hinder för en stor m+s-koalition efter valet 2010. Politiken har ju redan blivit så pass urvattnad och likriktad att skillnaderna är löjligt små.

1 Comments:

At 27 november, 2006 01:45, Blogger Skatt är Stöld said...

Idémässigt ör det inget problem, men liksom i 1984 så bör man se till att folket har någon de kan hata(även om motparten tycker exakt samma sak).

Om man har en konflikt mellan två partier/block så kan man förtrycka i fred. Folket är allt för upptagna med att hata motståndarsidan för att inse att partierna till 99% förespråkar samma sak.

Det är ju nästan omöjligt att komma med alternativa idéer när tvåpartikonflikten är den som kretsar i folks hjärnor. Om det i fikarummet diskuteras i fall sjukpenningen ska vara 65% eller 75% så kommer du inte kunna avgöra debatten genom att säga att folk själv få bestämma hur försäkrade de ska vara. Folk kommer mumla att det där låter ju bra, men 3 minuter senare kommer de vara tillbaka till 65%-75% snacket.

Politiska lösningar ger inte folk "tillfredställse". De vill identifiera sig med en grupp och sen ha en gemensam fiende.

 

Skicka en kommentar

<< Home