fredag, november 17, 2006

Game over. Retry?


Miljödebatten känns hetare än på länge. Om det inte har rått konsensus kring källsortering-, miljöbilar-, släcka alla lampor- och dra sitt strå till miljöstacken-frågan tidigare, gör det definitivt det nu. Överallt, i TV, tidningar och radio, på nyheterna och i lättsamma talkshows pratas det miljö. Överallt får vi veta att vi – underförstått västvärlden, underförstått den kapitalistiska marknadsekonomin – förbrukar resurser som motsvarar två jordklot. Vi måste alltså skära ned vår konsumtion till hälften. Frågan är vad vi måste skära bort?

Det verkar akut också. Havsvattnet stiger, golfströmmen fuckar ur, det blir jävligt kallt och väldigt varmt, både torka och syndaflod. De tråkiga meteorologerna får plötsligt en jävla massa väder att visualisera för sina tittare. Ett framtida drömyrke, typ. Kanske skulle vi behöva meteorologer med skådespelarambitioner i framtiden. Vädersändningar skulle kunna bli hur dramatiska som helst. Tänk er Persbrandt, iklädd modern säkerhetsutrustning (eller kanske bara i boxershorts för att motsvara idealet) med lidelse i rösten rapportera femdagarsprognosen från ett halvt dränkt Göteborg eller ett arktiskt Sundsvall. Möjligheterna är oändliga.

Jo, i dag släpptes PlayStation 3 i USA också. Som en påminnelse om vår liberala livsstils konsumtionshunger. Det räcker att titta sig omkring i sin lägenhet för att inse hur mycket av detta som valfri tomte i miljörörelsen skulle vilja plocka isär och fördela i soprummets återvinningsbehållare – eller helst förbjuda helt – för att inse att livet utan möjlighet till materiell förströelse vore bra tråkigt. Elektroniken har tagit över våra liv, sägs det. Det tycker jag inte. Den har snarare blivit en naturlig del av det. Personligen trivs jag med värmeutsöndrande och surrande maskiner i min närhet. Micron, TV:n, spelkonsolen, mobiltelefonen och datorn är våra vänner.

Så om nu Jorden ska gå under kommer jag i alla fall att bevittna det med en handkontroll i handen. Och ha jäkligt kul på vägen ned.